Pilootprojecten voor primaire preventie van burn-out

Het ontwerp van koninklijk besluit met betrekking tot de projecten voor de primaire preventie van burn-out op het werk in de ondernemingen werd goedgekeurd door de ministerraad van 15 juni 2018. Die pilootprojecten zijn een initiatief van de sociale partners dat tot stand kwam in het kader van de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2017-2018 en in nauwe samenwerking met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Vanaf 1 juli 2018 tot en met 15 september 2018 kunnen ondernemingen en sectoren online subsidieaanvragen indienen via de website van de Nationale Arbeidsraad of via de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Wie nam het initiatief?

De sociale partners namen het initiatief om pilootprojecten voor de primaire preventie van burn-out te ondersteunen, in het kader van de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2017-2018 en de prioriteit die hierin aan de burn-outproblematiek wordt gehecht. De projecten worden gefinancierd door de bijdragen die de ondernemingen storten voor de risicogroepen. De sociale partners werken voor dat initiatief nauw samen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. 

Welke types van projecten krijgen een subsidie?

De subsidies zijn bestemd voor pilootprojecten die een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak vooropstellen van de primaire preventie van psychosociale risico's op het werk en burn-out in het bijzonder.

In de projecten worden onder andere acties in één of meerdere van de volgende fasen opgezet:

  1. De informatie en sensibilisering;
  2. Het bepalen van preventiemaatregelen;
  3. De toepassing van maatregelen, waaronder inzonderheid maatregelen die betrekking hebben op opleiding, sensibilisering, bedrijfscultuur, competentiemanagement, leiderschapsontwikkeling;
  4. De evaluatie van deze maatregelen.

Aan welke voorwaarden moeten deze projecten voldoen?  

  1. Ze moeten de primaire preventie van burn-out tot doel hebben
    De subsidies zijn bedoeld voor projecten voor de primaire preventie van burn-out.
    Primaire preventie komt eerst en beoogt het voorkomen van burn-out door werkeisen en hulpmiddelen in balans te brengen en performante en duurzame arbeidsorganisaties aan te moedigen waardoor de motivatie van de werknemers bevorderd en verstrekt wordt. 
    Secundaire preventie (detecteren van de eerste symptomen van een burn-out en het verlenen van bijstand aan personen in moeilijkheden) en tertiaire preventie (er is schade door burn-out en gewoonlijk wordt de persoon bij zijn terugkeer naar het werk begeleid) komen niet aan bod in die projecten.
  2. Er moet een beroep op een deskundige begeleidende organisatie/begeleider worden gedaan
    De aanvragen moeten worden ingediend met een deskundige begeleidende organisatie/projectbegeleider die ervaring en een expertise van minimaal 3 jaar in het begeleiden van ondernemingen op het vlak van preventie van psychosociale risico's op het werk kan aantonen (meer bepaald op het vlak van het bepalen en toepassen van preventiemaatregelen met betrekking tot psychosociale risico's op het werk) in het kader van een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak, en met respect voor het sociaal overleg.
  3. Er moeten collectieve acties worden ontwikkeld
    Om subsidies te krijgen, moeten acties van collectieve aard worden opgezet in de projecten, d.w.z. acties die betrekking hebben op de organisatie in haar geheel, op groepen van werkplekken of functies. Individuele begeleiding van werknemers die het slachtoffer zijn van burn-out, komt niet in aanmerking voor het verkrijgen van een subsidie.
  4. Alle partijen in kwestie moeten erbij betrokken worden
    Bij de uitvoering van het project moeten de werknemers worden betrokken, het comité voor preventie en bescherming op het werk (of bij ontstentenis hiervan, de vakbondsafvaardiging) - als die in de onderneming aanwezig zijn -, de diensten voor preventie en bescherming op het werk, de afdeling human ressources, de eventuele sociale dienst en elke andere persoon die kan bijdragen tot het slagen van het project.
  5. Er mogen geen voordien al gerealiseerde acties opgezet worden, noch acties waarvoor een andere subsidie werd toegekend of acties die in de plaats komen van de wettelijk verplichte opdrachten van de preventieadviseur psychosociale aspecten, noch van de risicoanalyse.

Wat doet de begeleidende organisatie/projectbegeleider?

De begeleidende organisatie/begeleider moet het project in de verschillende mogelijke fasen ervan begeleiden: de informatie en sensibilisering, het bepalen van preventiemaatregelen, de toepassing van de maatregelen en de evaluatie ervan.

De begeleiding omvat niet de concrete uitvoering van de maatregelen die eruit voortvloeien (valt onder de bevoegdheid van de onderneming).

Aan welke voorwaarden moet de begeleidende organisatie/projectbegeleider voldoen?

Concreet moet de begeleidende organisatie/begeleider aantonen dat hij maatregelen in ondernemingen kan ontwikkelen in meerdere van de volgende domeinen:

  1. De arbeidsorganisatie die inzonderheid betrekking heeft op het proces, de communicatiemiddelen, de bedrijfscultuur;
  2. De arbeidsvoorwaarden die inzonderheid betrekking hebben op het competentiemanagement, het talentmanagement, het loopbaanmanagement;
  3. De arbeidsinhoud die inzonderheid betrekking heeft op de werklast, de autonomie, het contact met derden;
  4. De arbeidsomstandigheden;
  5. De interpersoonlijke relaties op het werk die inzonderheid betrekking hebben op de relaties met de leden van de hiërarchische lijn, de leiderschapsontwikkeling, de relaties tussen de werknemers.

Meer informatie


Burn-out op Prenne 47

18.09.18 | 11.55 - 12.40u. | PSYCHOSOCIAAL 4: To sleep or not to sleep: there is a solution!

Naar schatting 50% van ons wordt ooit in hun leven geconfronteerd met enige vorm van slapeloosheid. Het is vaak een eerste symptoom van uitputting en/of kan ook aanleiding geven tot burn-out. De angst niet te kunnen slapen verhoogt de stress en versterkt de slaapproblemen. In deze workshop belichten we de achtergrond en principes van goede slaap en de oplossing om kwaliteitsvol te slapen.

Blader door het programma van Prenne 47