Prebes ging op bezoek bij Rock Werchter

Rock Werchter, een groot 4-daags zomerfestival dat reeds 44 keer werd georganiseerd zit er weer op voor 2018. Met z’n 88000 bezoekers per dag, 55000 kampeerders, 8000 crew members  en een festivalweide die 1.2 km lang is, is het een van de grootste en bekendste festivals in België, Europa en de Wereld.

Hoe zit het met de veiligheid?

Een festival van deze omvang vraagt ook voor de nodige voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen. Prebes Vlaams-Brabant & Brussel organiseerde daarom op 10 juli een “collega kom eens kijken” op de weide van Werchter.

CCRW

We werden ontvangen door de preventieadviseur, Krista, die tevens ook de rol van veiligheidscoördinator en milieucoördinator op zich neemt. De uiteenzetting startte in het CCRW, coordinatiecentrum Rock Werchter, gelegen achteraan op de weide.

Krista werkt een jaar lang aan alle voorbereidingen om Rock Werchter op vlak van milieu, veiligheid, gezondheid en ook beveiliging in goede banen te leiden.

Meer dan weide

Rock Werchter reikt veel verder dan de weide alleen. De voorbereidingen gebeuren in samenspraak met 3 gemeenten: Tremelo, Werchter en Rotselaar. In deze 3 gemeenten liggen er parkings, kampeerterreinen, en de festivalweide. Ook wordt er nauw samengewerkt met de verschillende brandweerkorpsen, politiediensten en UZ Leuven.

Eigen BNIP

Rock Werchter heeft zijn eigen BNIP (Bijzonder nood- en interventieplan) wat alleen van kracht is tijdens de festivaldagen.

Er dient niet alleen rekening gehouden te worden met alle crewmembers, contractors, artiesten, maar ook met de duizenden bezoekers. Het opstellen van een risicoanalyse voor dit evenement gaat dus niet over 1 nacht ijs.

Het CCRW wordt tijdens de festivaldagen 24/24u bemand door verschillende personen. Heel wat parameters worden op de voet gevolgd. Ingeval van een calamiteit wordt het CCRW eveneens gebruikt als crisiscentrum.

Jaarlijks wordt het evenement geëvalueerd zodat de veiligheidsmaatregelen steeds geoptimaliseerd worden.

Wist je dat

  • Er 3 assen zijn – A,B,C die naar de weide van Werchter leiden?
  • Er continue monitoring is van temperatuur, geluid, meteo
  • Er dit jaar 4 podia waren
  • De grote tent (The Barn) 60 m breed en 110 m lang is
  • Er sinds enkele jaren backstage betonnen wegen aangelegd zijn van 4 m zodat hulpdiensten makkelijk de nooduitgangen vanop het terrein kunnen bereiken
  • …..

Het was een heel leerrijke en unieke rondleiding achter de schermen van Rock Werchter.  Een snel uitverkochte Prebes editie!

Collega kom eens kijken: Rock Werchter

Bekijk de foto's!