6 tips voor méér werkgeluk in de zomer

De sociale media overspoelen je met foto’s van bikini’s, smeltende ijsjes, romantische zonsondergangen op exotisch stranden. Het lijkt wel alsof werkelijk iedereen in een helderblauw zwembad zit. Op een opblaasbare flamingo. Of toch op zijn minst in een hippe cocktailbar. En dat terwijl jij moet werken. Zucht!

Wel, leg die smartphone aan de kant en troost je. Dat soort vakanties zijn van korte duur. Bovendien is het juist wél leuk om in de vakantie te werken. Want je hebt dan …

1. Meer rust

Niet alleen je collega’s gaan op verlof. Maar ook klanten, leveranciers, het management …. De zomer is in de meeste werkomgevingen een rustige periode. Projecten zijn vaak afgewerkt en nieuwe projecten starten pas in september. Deze periode staat ook voor minder telefoontjes, minder mailtjes en minder deadlines. Zalig toch?!


2. Meer tijd

Meer rust geeft je ook meer tijd. Er zijn nu minder mensen die op je vingers kijken, hun mening geven of jouw mening vragen.

Waar heb je dan extra tijd voor?

  • Je kan taken afwerken die je al zolang voor je uitschoof wegens andere prioriteiten.
  • Eindelijk de kans om dat geweldige idee uit te werken!
  • Geen excuus meer om je archief eindelijk eens op te ruimen of je mailbox te organiseren.
  • ...

3. Meer productiviteit

Meer tijd en minder stoorzenders = meer productiviteit. Dat spreekt voor zich. Een volledig afgevinkte to-do-lijst geeft altijd een goed gevoel. Vergeet jezelf geen schouderklopje te geven en je successen te vieren!

4. Meer verantwoordelijkheid

Je kan meer ‘je ding’ doen en bijvoorbeeld je workflow vereenvoudigen of een taak eens op een andere manier uitvoeren die je misschien wel meer efficiëntie en dus tijdwinst oplevert. Bovendien is dit het ideale moment om uit te zoeken of er geen betere leveranciers zijn, partners om mee samen te werken, om aan marketing te doen, …. Kortom, deze periode leent er zich perfect toe om je voor te bereiden op het drukkere najaar. Dus, formuleer je voorstellen, werk dat plan uit, stuur die mailtjes!

Resultaat: jouw job is done en daarbovenop toon je zin voor initiatief én verantwoordelijkheid. Dat zal zeker gewaardeerd worden. Super voor je zelfvertrouwen. En wie weet zit er zelfs een promotie of bonus in?

5. Meer fun

Je kan in deze periode de banden aanhalen met je collega’s die in hetzelfde schuitje zitten. Maak er een gezellige tijd van. Een relaxte sfeer zorgt voor meer werkgeluk. Waarom doe je er geen schepje bovenop?

  • Zet de radio net ietsje harder wanneer dé zomerhit gedraaid wordt.
  • Lunch buiten. Hoe zalig is dat met dit zomerweer? Je krijgt extra vitamine D, bruine benen en... je wordt er nog voor betaald ook!
  • Organiseer een leuke weddenschap met je collega’s: wie wint het WK, Wimbledon of de Ronde van Frankrijk?
  • Wat dacht je van een out-of-office feestje? Besteed dit uit aan Joe FM of organiseer het gewoon zelf. IJsjes & muziek brengen iedereen in een goed humeur.
  • Geen inspiratie? Surf eens naar Weekvanhetwerkgeluk.be.

Voel je niet schuldig (maar overdrijf natuurlijk niet). Uit onderzoek blijkt dat een plezierige werkomgeving productiever is. Een positieve sfeer in een bedrijf zorgt voor loyalere werknemers, minder stress en minder ziekteverzuim, en veel meer teamspirit. Over een ware win-win gesproken!

6. Extra verlof?

Deze laatste tip willen we je niet onthouden. Wat als het echt te warm op je werk? Dan mag je misschien gewoon naar huis! 

Wat na de zomer?

Als je dit leest, lijkt het eigenlijk alleen maar in de zomer leuk om te werken. Dat is natuurlijk niet zo. Ga voor duurzaam werkgeluk. Draag bij om van werkgeluk de normaalste zaak van de wereld te maken. Hoe je dat kan doen, ontdek je op Weekvanhetwerkgeluk.be.

Veel werkgeluk deze zomer!

Bron (hv) JobatTryangle