KB 30 juli 2018 over de afwijkingsaanvragen op brandpreventienormen

Op 28 augustus verscheen het Koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 18 juli 2008 tot vaststelling van de samenstelling en de werking van de Commissie voor afwijking. We vatten het voor jou samen!

KB 30 juli 2018 betreffende de afwijkingsaanvragen op brandpreventienormen

Het KB, uitgegeven door Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken dat op 28 augustus in het Belgische Staatsblad (BS) verscheen, verandert voornamelijk vormelijk. Er verandert weinig inhoudelijk aan de afwijkingsprocedure op de basispreventienormen die werden uitgewerkt met het KB van 18 september 2008. Het verslag aan de Koning dat het KB voorafgaat verduidelijkt veel.

Only-once-principe

Dit KB wordt in overeenstemming gebracht met het “only-once-principe” van de overheid. De afwijking moet nu aangevraagd worden bij de commissie voor de afwijking dat valt onder de Algemene Directie Veiligheid en Preventie en niet meer onder de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid. Als de aanvrager niet ingaat op de vragen van het secretariaat, kan het dossier binnen een termijn van 1 jaar afgesloten worden. Er wordt hier rekening gehouden met de brandweerzonevorming. De nieuwe modelformulieren in bijlagen moeten gebruikt worden.

Basiswet

Dit KB is een uitvoeringsbesluit van de wet van 30 juli 1979, zoals ook het KB 7/7/1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gebouwen moeten voldoen. Dit uitvoeringsbesluit van de wet van 30 juli 1979 betreft de preventie van brand en ontploffing alsook de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen.

In het nieuwsbericht naar aanleiding van 50 jaar brand Innovation wordt een mooi overzicht gegeven van andere basiswetten naast deze van 1979. Namelijk:

  • De welzijnswet
  • De wetgeving op de civiele bescherming
  • De wetgeving betreffende de dringende geneeskundige hulpverlening
  • De Sevesowetgeving (voor bepaalde bedrijven)

Nieuwe modelformulieren

Er zijn 5 nieuwe modelformulieren. In deze formulieren wordt gebruik gemaakt van het Rijksregister voor natuurlijke personen en het KBO-nummer voor rechtspersonen. Dit was het gevolg van het “only-once-principe”. Indien hier al gegevens beschikbaar waren bij federale overheden, moesten deze gegevens niet meer opnieuw worden opgevraagd.

  1. Formulier 1 betreft de aanvrager
  2. Formulier 2 betreft de bouwheer
  3. Formulier 3 betreft de gegevens en beschrijving van de constructie
  4. Formulier 4 betreft de technische specificaties waarvoor de afwijking wordt gevraagd
  5. Formulier 5 betreft de bijgevoegde documenten

Meer informatie


Brand op Prenne 47

Heb je op 18 september nog een gaatje in jouw agenda vrij om opleidingssessies te komen volgen? En tussendoor te netwerken? Ideaal! Doorblader zeker eens onze 50 sessies, met hiertussen 4 met het thema 'brand'.

Blader door het programma van Prenne 47