KB voor primaire preventie van burn-out samengevat voor jou!

Het KB van 30 juli 2018 voorziet in de toekenning van een subsidie ter ondersteuning van pilootprojecten die een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak vooropstellen van de primaire preventie van psychosociale risico’s op het werk en burn-out in het bijzonder door middel van acties van collectieve aard.

Nationale Arbeidsraad en FOD WASO

Na het advies te hebben ingewonnen van de Nationale Arbeidsraad werd beslist om projecten te ondersteunen die gericht zijn op de preventie van burn-out. En die worden ingediend door de paritaire (sub)comités of door ondernemingen. De financiering van deze projecten gebeurt door het niet gebruikte saldo van de bijdragen van 0,10 % risicogroepen door werkgeversbijdragen. Meer specifiek worden pilootprojecten ondersteund die zich enerzijds richten op risicogroepen en anderzijds de projecten ter preventie van burn-out. Die pilootprojecten zijn een initiatief van de sociale partners die tot stand kwamen in het kader van de uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2017-2018 en in nauwe samenwerking met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Het KB van 30 juli 2018 geeft nu uitvoering aan de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen. In het KB van 26 november 2013 wordt een nieuw hoofstuk 2 toegevoegd met als titel "Projecten voor de primaire preventie van burn-out op het werk".

Welke types van projecten krijgen een subsidie?

De subsidies zijn bestemd voor pilootprojecten die een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak vooropstellen van de primaire preventie van psychosociale risico's op het werk en burn-out in het bijzonder. Ze moeten rechtstreeks of onrechtstreeks leiden tot de preventie van burn-out op het werk door middel van acties van collectieve aard. Onder ’acties van collectieve aard’ wordt verstaan: de acties die betrekking hebben op de organisatie in haar geheel, op groepen van werkposten of functies; dit sluit de individuele begeleiding uit van werknemers die slachtoffer zijn van burn-out.

In de projecten worden onder andere acties in één of meerdere van de volgende fasen opgezet:

  1. De informatie en sensibilisering;
  2. Het bepalen van preventiemaatregelen;
  3. De toepassing van maatregelen, waaronder inzonderheid maatregelen die betrekking hebben op opleiding, sensibilisering, bedrijfscultuur, competentiemanagement, leiderschapsontwikkeling;
  4. De evaluatie van deze maatregelen.

Primaire, secundaire en tertiaire preventie

Primaire preventie

Het gaat hier specifiek over projecten in het kader van primaire preventie van burnout. Primaire preventie beoogt het voorkomen van burn-out door werkeisen (job demands) en hulpmiddelen (job resources) in balans te brengen en performante en duurzame arbeidsorganisaties aan te moedigen waardoor de motivatie van de werknemers bevorderd en verstrekt wordt. Het gaat dus over de fase vóór de arbeidsgerelateerde mentale aandoening aanwezig is. Het doel is om de middelen van het individu te versterken en om collectieve maatregelen tegen risico’s in de organisatie op te zetten

Secundaire preventie

Secundaire preventie gaat over het detecteren van de eerste symptomen van een burn-out en het verlenen van bijstand aan personen in moeilijkheden. Vaak gaat het om spanningsklachten (stress) die een voorbode kunnen zijn van burn-out. Snel en efficiënt optreden tegen de eerste symptomen is vereist om erger te voorkomen.

Tertiaire preventie

Bij tertiaire preventie is er schade omwille van burn-out. Er is behandeling nodig. De werknemer is (gewoonlijk) niet meer aan het werk (ziekteverlof). Men probeert de persoon op te vangen, te stabiliseren en bij te staan bij het hervinden van de juiste balans in zijn werk of een terugkeer naar werk.

Secundaire en tertiaire preventie komen niet aan bod in de pilootprojecten.

Voorwaarden

De ingediende projecten die een subsidie willen verkrijgen, voldoen aan de volgende 5 voorwaarden:

  1. Ze hebben de primaire preventie van burn-out tot doel
  2. Ze doen beroep op een deskundige begeleidende organisatie/begeleider. De aanvragen moeten worden ingediend met een deskundige begeleidende organisatie/projectbegeleider die ervaring en een expertise van minimaal 3 jaar in het begeleiden van ondernemingen op het vlak van preventie van psychosociale risico's op het werk kan aantonen. Meer bepaald op het vlak van het bepalen en toepassen van preventiemaatregelen met betrekking tot psychosociale risico's op het werk. Dit in het kader van een geïntegreerde en pluridisciplinaire aanpak, en met respect voor het sociaal overleg.
  3. Er worden collectieve acties ontwikkeld. Om subsidies te krijgen, moeten acties van collectieve aard worden opgezet in de projecten, dat wil zeggen acties die betrekking hebben op de organisatie in haar geheel, op groepen van werkplekken of functies. Individuele begeleiding van werknemers die het slachtoffer zijn van burn-out, komt niet in aanmerking voor het verkrijgen van een subsidie.
  4. Alle partijen in kwestie worden erbij betrokken. Bij de uitvoering van het project moeten volgende betrokken worden:
    • de werknemers;
    • het comité voor preventie en bescherming op het werk. Of bij afwezigheid hiervan, de vakbondsafvaardiging. Als die in de onderneming aanwezig zijn ...
    • de diensten voor preventie en bescherming op het werk;
    • de afdeling human ressources;
    • de eventuele sociale dienst;
    • elke andere persoon die kan bijdragen tot het slagen van het project.
  5. Er mogen geen voordien al gerealiseerde acties opgezet worden, noch acties waarvoor een andere subsidie werd toegekend of acties die in de plaats komen van de wettelijk verplichte opdrachten van de preventieadviseur psychosociale aspecten, noch van de risicoanalyse.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Het forfaitaire bedrag van de subsidie bedraagt €8.000 per project, exclusief btw. Voor projecten ingediend door een paritair (sub)comité kan dat bedrag op maximaal 3 keer dat bedrag gebracht worden. Het jaarlijkse budget voor het subsidiëren van de projecten bedraagt €250.000 voor 2018 en €500.000 per jaar vanaf 2019.

Duur van de projecten?

De projecten belopen een jaar. Voor de in 2018 ingediende aanvragen zullen de geselecteerde projecten van 1 december 2018 tot 30 november 2019 ten laatste uitgevoerd worden.

Welke ondernemingen kunnen een subsidie aanvragen?

Alle ondernemingen die onder het toepassingsgebied van de regelgeving inzake de risicogroepen vallen kunnen om de toekenning van een subsidie voor een pilootproject vragen, ongeacht hun grootte of bedrijfssector.

Wanneer een subsidie aanvragen ?

De subsidie kan al sinds 1 juli 2018 aangevraagd worden en uiterlijk tot 15 september 2018 via het elektronische loket.

Meer informatie


Burn-out op Prenne 47

18.09.18 | 11.05u - 11.55u | PSYCHOSOCIAAL 3: Vroegtijdig (h)erkennen van stress-signalen bij medewerkers

Uiteraard wil je dat jouw medewerkers goed in hun vel zitten. Wanneer ze overspannen geraken, hebben ze niet alleen vaak lichamelijke klachten, maar laat hun motivatie en engagement het uiteindelijk ook afweten. Het is dus belangrijk om stresssymptomen bij medewerkers tijdig te herkennen en er op de juiste manier mee om te gaan. In deze sessie ontdek je hoe je jouw leidinggevenden hierbij kan ondersteunen.

Susie Verstuyft - consulente psychosociaal welzijn, Attentia

Blader door het programma van Prenne 47