Nikkelertsen: onbekende maar niet ongevaarlijke eigenschappen

Op zaterdag 11 augustus werd in Antwerpen het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. Een lading van ca 5.000 ton nikkelsulfide-concentraat begon te smeulen over de volledige oppervlakte van een havenloods. Uit voorzorg werd een veiligheidzsone van bijna 2 kilometer rond het incident ingesteld en een 100-tal bedrijven werden geëvacueerd. Zondagnamiddag was de situatie onder controle.

Meer informatie

Nikkelertsen

Nikkelsulfide krijgt de GHS-symbolen GHS-07 (uitroepteken), GHS-08 (CMR) en GHS-09 (milieugevaarlijk).

Volgens de transportregelgeving krijgt het UN3077. Volgens de NFPA worden nikkelconcentraten als 2/0/0 of 2/0/1 ingedeeld. Dus dit geeft op het eerste zicht niet de grote risicoscores.

Zijn echt vervelende eigenschap komt evenwel tot uitdrukking in de International Maritime Solid Bulk Cargoes Code (IMSBC-code). Vaste nikkelconcentraten worden in groep A ingedeeld omdat ze bij bepaalde omstandigheden (oa teveel vocht) tijdens een zeereis vloeibaar kunnen worden, waardoor het schip instabiel kan worden. Dit werd al gemeld in het beswic-artikel rond besloten ruimten.

Zonder te willen vooruitlopen op het onderzoek wat echt is gebeurd, kan reactie met vocht en onzuiverheden de smeulbrand misschien verklaren.

Noodplanning

Op enkele Engelse websites vind je informatie over nikkeleigenschappen van diverse nikkelverbindingen die tijdens noodplanningssituaties kunnen gebruikt worden:

Evenwel is er zeer beperkte informatie over nikkelsulfide smeulbranden.

Gevaarlijke stoffen op Prenne 47

Op 18 september 2018 staan er 6 modules rond gevaarlijke stoffen samen met BESAA en het focal point op de agenda. Bekijk het volledige programma.