Zwavelzuur: gebruik en misbruik

Chemische stoffen zoals zwavelzuur zijn nuttige basisgrondstoffen voor vele toepassingen in onze maatschappij. Naast de vele nuttige toepassingen kan het zuur ook misbruikt worden o.a. als drug precursor voor de productie van drugs en door zuurgooiers om hun slachtoffer te verminken.

Zuurgooiers

De laatste tijd zijn er in België een aantal zwavelzuuraanvallen geweest die ook sterk de aandacht van de pers hebben getrokken. Niet enkel een recent incident in Antwerpen maar ook de aanval dicht bij een Delhaize in 2015, waarbij de aanvaller in 2017 in hoger beroep werd veroordeeld tot 18 jaar en de aanval op Patricia Lefranc in 2009 waarbij de dader voor assissen voor 30 jaar werd veroordeeld blijven bij. Patricia Lefranc werd trouwens in 2012 door de lezers van de IPM-groep voor de categorie “samenleving” verkozen tot Belg van het jaar.

In het Verenigd Koninkrijk is er de laatste jaren een sterke stijging geweest van dit fenomeen.

De internationale Acid survivors trust international (ASTI) komt wereldwijd op voor deze slachtoffers en heeft onderzoek hierover gedaan. Een sterke concentratie van deze misdrijven situeert zich evenwel in Zuid-Aziatische gemeenschappen maar is zeker niet beperkt tot deze landen. In 1834 haalde het gooien van “vitriool” ook al de krant in het Verenigd Koninkrijk.

Bijtende producten

Het Antigifcentrum, dat al een aantal keren heeft gesproken op de Prenne, heeft een goede webpagina hoe men moet omgaan met bijtende producten zoals zwavelzuur en natriumhydroxide.

“Eerst water, de rest komt later!” is de slogan. Als gevaarlijke of bijtende producten in contact komen met huid of ogen is snel en langdurig spoelen met lauw water altijd noodzakelijk. Men spreekt niet van 15 minuten maar eerder van 30 minuten tot 2 uur in geval van alkalische stoffen.

Inspectie-instrument zwavelzuur (en oleum)

Ook al is het geen Sevesoproduct (rokend zwavelzuur ofwel oleum wel), toch heeft de afdeling van het toezicht op de chemische risico’s een inspectie-instrument ontwikkeld, welke toegepast wordt binnen de Sevesobedrijven. De structuur is gebaseerd op het vlinderdasmodel. Ook niet-Sevesobedrijven kunnen dit instrument gebruiken bij het verantwoord opslaan van en omgaan met zwavelzuur.

Gevaarlijke stoffen op Prenne 47

Op 18 september 2018 staan er 6 modules rond gevaarlijke stoffen samen met BESAA en het focal point op de agenda.

Bekijk het volledige programma