Gsm'en aan het stuur: bedrijfswagenbestuurders zijn risicogroep

Gsm’en achter het stuur houdt levensgrote risico’s in. Toch geeft maar liefst 25% van de bedrijfswagenbestuurders toe elke rit zijn of haar telefoon in de wagen te gebruiken, zo blijkt uit recent onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). De VSV lanceert daarom een nieuwe Beloofd!-campagne die bestuurders tips geeft om tijdens het rijden in ‘automodus’ te gaan.

Het gemiddelde smartphonegebruik blijft toenemen. Bedrijfswagenbestuurders gebruiken de smartphone niet alleen vaker in de wagen, ook denken ze meer dan andere bestuurders dat ze de twee goed kunnen combineren. Zo gaat bijvoorbeeld 18% ermee akkoord dat ze veilig kunnen rijden terwijl ze af en toe hun telefoon checken. Bij andere bestuurders is dit slechts 10%. Het goede nieuws is dat 3 op 4 bestuurders van een bedrijfswagen zijn of haar telefoon minder wil gebruiken in de wagen.

Automodus: jouw manier om je aandacht bij het verkeer te houden

“De cijfers geven aan dat het bijna onmogelijk is om de telefoon uit de auto weg te denken. Door bepaalde functies van de smartphone uit te schakelen of hem uit het zicht of buiten handbereik te leggen, kun je verhinderen dat je tijdens het rijden wordt afgeleid”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Daarom stelt de VSV de mentale ‘automodus’ voor: de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone op een slimme manier te gebruiken. Afhankelijk van de situatie, je toestel en of je in de wagen beschikt over een spraakgestuurd carkit-systeem, kan je op verschillende manieren in automodus gaan: gsm buiten handbereik, gsm op niet storen, gsm op stil of handsfree via de carkit. De campagne loopt van 8 oktober tot 4 november en bestaat uit wegaffiches en radiospots waarin bekende Vlamingen aangeven welke automodus zij willen toepassen.

Sensibiliseer met Safe2work

Om bedrijven extra te ondersteunen, ontwikkelde de VSV het Safe2work aanbod. Zo kan je de VR-Mobiel boeken voor je werknemers. Met dit virtualrealityplatform test je je reactievermogen achter het stuur van een rijdende auto terwijl je te maken krijgt met allerlei aandachtsafleiders. Ook voor andere activiteiten rond verkeersveiligheid kunnen bedrijven terecht bij de VSV. Met de workshop ‘blik op de weg’ leren werknemers wat ze kunnen doen om afleiding en vermoeidheid achter het stuur te voorkomen. Verder kan je kiezen uit workshops rond verschillende verkeersveiligheidsthema’s, getuigenissen, de tuimelwagen, netwerkmeetings en nog veel meer.