Stroomtekort? Vlaamse regering staat noodgeneratoren zonder vergunning toe

In geval van dreigend energietekort laat de Vlaamse regering noodgeneratoren toe zonder vergunning. Maar dan enkel in periode van civiele noodsituatie. Zie decreet van 17 oktober 2018 vandaag in Staatsblad.

Mochten we deze winter effectief te maken krijgen met een stroomtekort, zou dat kunnen worden opgevangen door de plaatsing van tijdelijke gas- of dieselinstallaties.

In normale omstandigheden is daarvoor een vergunningsprocedure nodig. De vrijstelling van die vergunningsplicht is enkel geldig in geval van een ‘civiele noodsituatie’.

De federale minister van Energie moet in dat geval de Vlaamse regering verwittigen van een dreigend energietekort, waarna Vlaanderen de startdatum van de noodsituatie kan vaststellen. Vanaf dan kan gebruik gemaakt worden van de afwijkingsregeling.

Startdatum

De startdatum van de civiele noodsituatie werd intussen al bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 25 oktober 2018, namelijk via het MB van 19 oktober 2018 houdende vaststelling van de startdatum van een civiele noodsituatie. De startdatum van de civiele noodsituatie is vastgesteld op 22 oktober 2018 en dit voor een periode van 120 dagen.

7 tips om stroom te besparen

  1. Vervang gloeilampen voor ledlampen
  2. Was op lagere temperaturen
  3. Maak gebruik van een waslijn of droogrek 
  4. Vervang je oude koelkast
  5. Zet apparaten helemaal uit en haal stekkers uit het stopcontact 
  6. Ontdooi je vriezer 
  7. Laat de verwarming 1° zakken

Meer informatie

Decreet 17 oktober 2018 - Het Belgisch Staatsblad