4x meer projecten tegen burn-out ingediend

  • 06/11/2018

Minister van werk Kris Peeters deed deze zomer een oproep voor projecten tegen burn-out. De oproep bleef niet onbeantwoord, er werden meer dan 200 projecten ingediend, dat is 4 maal meer dan verwacht!

Kris Peeters: “Er bestaat blijkbaar veel inspiratie op de werkvloer om burn-out aan te pakken. Het is een goede zaak dat ook bedrijven zoeken naar oplossingen om te vermijden dat werknemers uitvallen."

400.000 langdurig zieken

Ons land telt meer dan 400.000 langdurig zieken. In veel gevallen gaat het om mensen die kampen met mentale en psychosociale problemen, waartoe ook burn-out en andere stress-gerelateerde problemen behoren. Ook rug- en nekklachten – vaak stress-gerelateerd – komen veel voor.

Projectfinanciering

De sociale partners engageerden zich in het IPA 2017-18 om werk te maken van de aanpak van burn-out. Minister Peeters voorzag in het verlengde daarvan een projectfinanciering van 8.000 euro per project dat gericht is op de primaire preventie van burn-out. Projecten konden ingediend worden tot 15 september.

Kris Peeters: “De meer dan 200 ingediende projecten worden nu geanalyseerd en de goedgekeurde projecten zullen vanaf januari van start gaan. Ik hoop dat we uit de projecten goede voorbeelden kunnen halen, die we dan op grotere schaal kunnen toepassen. Ze kunnen we de aanpak van burn-out verder opdrijven.”

Financiering voor 50 projecten

De projectoproep blijkt een succes te zijn. Er is financiering voorzien voor ongeveer 50 projecten, maar er werden er meer dan 200 ingediend. De meeste projecten zijn afkomstig van individuele bedrijven. Het gaat zowel om bedrijven uit de profit- als de non-profitsector en zowel om KMO’s als grote bedrijven. In veel gevallen willen de werkgevers zich laten begeleiden door experten om een aanpak van burn-out op maat van de onderneming te ontwikkelen (taakafspraken, arbeidsorganisatie, werkregelingen, …).

Aanpakken van burn-out in sector

Een 20-tal projecten is gericht op het aanpakken van burn-out binnen een sector. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van (zelf)evaluatietools en sensibiliserings- en opleidingstrajecten om stress aan te pakken of op te sporen in een specifieke context (bv. ziekenhuizen, metaalsector, enz.).

Deadline 15 november

De projecten worden nu geëvalueerd door experten en door de sociale partners, en zij zullen tegen 15 november hun selectie maken. Daarna zullen de indieners verwittigd worden. De geselecteerde projecten gaan van start in januari en duren een jaar. Zij zullen daarna geëvalueerd worden in overleg met de experten en de sociale partners.

Bron | Kabinet Peeters


Bijscholing op Prenne 48

Wil je meer weten over burn-out? Schrijf je dan in voor deze sessies op 6 december in Flanders Expo Gent.

PSYCHOSOCIAAL 2 | 09.50u - 10.35u | NLP als krachtig antibioticum tegen stress en burn-out!

Stress is de stoflong van de 21ste eeuw! Langdurige stress neemt de vorm aan van een burn-out epidemie. Geïnteresseerden neem ik graag mee in een aantal effectieve hulpmiddelen en krachtdadige mogelijkheden om je hier tegen te wapenen. NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) als springplank naar mentale fitheid. Brainfood voor preventieadviseurs.

PSYCHOSOCIAAL 3 | 11.05u - 11.55u | Werkverslaving? Wat is het, hoe herken je het, wat kan je hieraan doen?

Werkverslaving wordt vaak gezien als een positieve eigenschap. Maar zowel de workaholics zelf als hun werkgevers ervaren erg veel nadelen van hun hoge werkritme en dwang om te werken. De impact ervan laat zich zowel thuis als op het werk voelen met zware tol op gezondheidsvlak en verhoogde kans op burn-out. In deze sessie leggen we uit wat werkverslaving is, hoe je het herkent en wat je eraan kan doen.

Blader door het volledige Prenne programma