Duitse film wint filmprijs ‘Gezonde werkplek’ 2018

Marina heeft de prijs van beste film over een werkgerelateerd thema weggekaapt. De film gaat over de uitbuiting van vrouwen die wegtrekken uit Oost-Europa om in West-Europa aan de slag te gaan in de zorgsector.

De winnende film vertelt het verhaal van Marina, een eenzame vrouw die in Duitsland in de zorg werkt, en vertelt over het leven van de talloze vrouwen met wie de regisseur heeft gesproken nadat ze hun thuis Oost-Europa hebben verlaten om in West-Europa werk te zoeken in de zorgsector. De film biedt een diepzinnige kijk op de uitbuiting van arbeidsmigranten en de dagelijkse problemen waar ze mee te maken krijgen.

Aantrekkelijke productie

De jury was onder de indruk van de aantrekkelijke productie, en merkt op dat de film ‘het publiek goed aanspreekt’ en dat hij inzicht geeft in de ‘wereldwijde arbeidshiërarchie, waarbij economische noodzaak de balans verstoort om mensen in te kunnen laten gedijen’.

Beoordeling

De filmprijs ‘Gezonde werkplek’ bekroont een uitstekende documentaire of animatiefilm die de ervaring van werknemers belicht en daarbij ingaat op onderwerpen als de gevolgen die economische en politieke veranderingen hebben op werk, risico’s op de werkvloer en psychische gezondheid en welzijn op het werk. EU-OSHA verleent met trots zijn steun aan deze prijs, die:

  • aandacht vraagt voor belangrijke kwesties met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk (VGW);
  • veilige en gezonde werkplekken in Europa promoot;
  • bijdraagt aan een groeiende bibliotheek van films met als thema werk; en
  • getalenteerde regisseurs inspireert om films te maken over VGW-gerelateerde onderwerpen.

Eervolle vermelding

Open to the Public van de Italiaanse Silvia Belloti, heeft een eervolle vermelding gekregen als documentaire die heel discreet de genadeloze bureaucratie van de huisvestingsmaatschappij van Napels heeft vastgelegd.

Andere genomineerden

Andere genomineerden van dit jaar zijn een documentaire die het leven en werk volgt op een kleine Oostenrijkse boerderij die zich afzet tegen roofbouw, een Poolse film waarin voormalige werknemers een werkdag naspelen van een fabriek die niet meer bestaat, en een film over het werk van fietskoeriers in Parijs.

Regisseur ontvangt geldprijs

De regisseur van de winnende film krijgt een geldprijs van 5 000 euro. Bovendien wordt de film in verschillende Europese talen ondertiteld, en wordt deze via een elektronisch platform beschikbaar gesteld aan EU-OSHA’s netwerk van nationale focal points, die vertoningen en gesprekken organiseren.

DOK Leipzig

DOK Leipzig speelt elk jaar meer dan 300 films uit meer dan 50 landen en doet meer dan 100 wereldwijde en internationale premières, wat goed is voor meer dan 47 000 bezoekers. Het festival biedt de gelegenheid om met goede films prangende vragen te stellen over de maatschappij en politieke ontwikkelingen.

Meer informatie