Branddetectie: Wat is er nieuw in addendum 1 aan NBN S 21-100-1?

  • 20/03/2019

Op 12/11/2018 werd addendum 1 aan NBN S 21-100-1 officieel gepubliceerd. Dit addendum wijzigt voorschriften in de hoofdstukken 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9 en 11. Het is dus zeker een belangrijke aanpassing. 

De wijzigingen kan je in 2 groepen indelen: technologie die nog niet behandeld werd in NBN S 21-100-1 en talrijke verbeteringen aan deze norm. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die door dit addendum ingevoerd worden.

Nieuw toegevoegd: draadloze branddetectie

Draadloze branddetectie werd vóór addendum 1 nog niet behandeld in NBN S 21-100-1. De technologie is nochtans niet bepaald 'nieuw' te noemen. Professionele draadloze branddetectie wordt al jaren geproduceerd en toegepast. Zoals bijvoorbeeld de Europese geharmoniseerde norm voor draadloze componenten van branddetectie, namelijk de EN 54-25. In deze norm ontbraken wel regels voor installaties of systemen met draadloze branddetectie. Deze moeten ervoor zorgen dat draadloze branddetectie op een even betrouwbare manier kan ingezet worden als een bekabeld systeem. 
Door addendum 1 wordt hetgeen wat van te voren ontbrak, nu ingevuld.

Verbeteringen

De norm werd op verschillende punten verbeterd. Ervaring met de norm op het terrein en veel gestelde vragen werden daarbij als input gebruikt. 

  • De installatieregels voor beams (lineaire optische rookdetectoren) op meerdere punten aangepast. De maximale hoogte van het lokaal werd opgetrokken tot 16m i.p.v. 12m en de voorschriften voor beams op tussenliggende niveaus werden versoepeld. 
  • Voor de detectie in verhoogde vloeren en verlaagde plafonds werd tabel 5 verwijderd. Op die manier verdwijnen de coëfficiënten voor de berekening van Amax in deze volumes. 
  • Een andere vereenvoudiging is het afronden van Amax, Dmax en andere afmetingen
  • De installatieregels voor verticale kokers werden eveneens verder uitgewerkt. 

Impact van de wijziging

Addendum 1 bevat belangrijke wijzigingen die een impact hebben op nagenoeg elk branddetectiesysteem. De normalisatiecommissie werkt zonder onderbreking verder aan NBN S 21-100-1 zowel om nog ontbrekende technologieën toe te voegen, als om de norm verder te verbeteren op talrijke andere punten.

Meer informatie

[bron: nbn, Agoria]