Herken jij snel de symptomen van een beroerte?

Iedere dag krijgen in België 52 mensen een beroerte. Vlaanderen komt nu met een actieplan rond beroertezorg waarbij ze ook zullen inzetten op sensibiliseringscampagnes om beroertes snel te herkennen. Herken jij de symptomen van een beroerte?

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plots wordt verstoord. Zo'n herseninfarct kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat en hersenbloedingen. Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Deze aandoening heeft vaak invaliditeit als gevolg en is een belangrijke doodsoorzaak. Welke verschijnselen optreden en in welke mate de patiënt kan herstellen, is sterk afhankelijk van de soort beroerte, de regio en de grootte van het beschadigde hersengedeelte.

Snel reageren kan een verschil maken!

Herken de symptomen en doe de FAST-test

Om snel op een juiste manier te kunnen reageren, houd je je best aan de FAST-test:

  • FACE: Kijk naar het aangezicht. Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
  • ARM: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en controleer of ze beide tegelijk omhoog gaan.
  • SPEECH: Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
  • TIME: Herken je de symptomen? Verlies geen tijd. Bel 112. Zo schakel je onmiddellijk medische hulp in en beperk je de schade.

Download hier de affiche.

Reageer onmiddellijk

Stel je die symptomen vast, reageer dan onmiddellijk en contacteer 112. Door snel in te grijpen, kan je hersenschade beperken en mogelijk een leven redden.

Meer informatie

[bron: herkeneenberoerte, knack]