De nieuwe versie van de laddernorm EN131. Wat zijn de veranderingen?

De nieuwe versie EN131-1 en EN131-2 is van toepassing sinds 1 januari 2018 en maakt een onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel gebruik, is voorzien van een stabilisatiebalk, en er zijn strengere testen zoals de slipvastheidstest en de duurzaamheidstest.

Omwille van deze strengere eisen die opgenomen zijn in de norm, is er ook geen behoefte meer naar het VGS-keurmerk dat eind september 2018 ook is gestopt.

Afgelopen Prenne

Tijdens Prenne 49 op 12 maart 2019 was er een module rond de nieuwe versie EN 131 rond ladders. In deze module werd op een bevattelijke manier een overzicht gegeven van de normenreek EN131 dat 7 onderdelen bevat nl. EN131-1 tem EN131-7.

De nieuwe versie van EN131

Op de website van producent Zarges kan je nog veel meer informatie over de nieuwe versie van EN131 lezen. Ook handig, is de de brochure die de verschillen mooi oplijst.

Tip! Op de website van Zarges kan je onder 'downloads' als preventieadviseur diverse nuttige checklists downloaden rond toegangsmiddelen zoals o.a. deze van ladders.

Andere toegangsmiddelen

Naast ladders zijn er ook nog andere toegangsmiddelen, hiervoor zijn er ook normen. De EN 14183 is voor opstapjes. En de EN 14122 voor diverse andere toegangsmiddelen zoals onderhoudstrappen, werkplatformen, kooi- en vluchtladders, permanente ladders en toegang tot machines.

Meer informatie