Week van het werkgeluk

Van 23 tot 27 september is het de week van het werkgeluk. Heel wat organisaties ondertekenden het manifest, waarmee ze aangeven dat ze werkgeluk belangrijk vinden en willen bijdragen om werkgeluk de normaalste zaak van de wereld te maken. Maar wat betekent werkgeluk eigenlijk? 

Werkgeluk, dat is toch hetzelfde als welzijn en gezondheid op het werk?

Toch niet! Dankzij de inspanningen van de overheid is er ondertussen steeds meer aandacht voor het bevorderen van het welzijn van werknemers, onder andere rond preventie en bescherming op het werk, zowel op fysiek als op psychosociaal vlak. En dat is goed nieuws. Zo zien we de laatste jaren, naast de curatieve aanpak, ook steeds meer proactieve initiatieven opduiken. Maar werkgeluk is meer dan dat.

Werkgeluk is in eerste instantie een cruciaal onderdeel van ons algemeen geluksgevoel. Kan ook niet anders: we brengen een flink deel van onze tijd door onderweg naar en op het werk. Velen stellen zelfs dat ze meer wakkere tijd doorbrengen met hun collega’s dan met hun levenspartner. Meer geluk op het werk heeft ook impact op de rest van ons leven. Ook voor organisaties is werkgeluk relevant.

Gelukkige medewerkers zijn gezonder, meer betrokken, werken beter samen en zijn productiever.

Werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers.

Het is aan de onderneming om een omgeving te scheppen waar ruimte is voor autonomie, verantwoordelijkheid, persoonlijke groei en positieve relaties. Anderzijds is het natuurlijk ook aan de werknemers zelf om actief

te werken aan het eigen werkgeluk en dat van de collega’s door actie en verantwoordelijkheid te nemen op die gebieden waar zij zelf invloed op hebben. Denk hierbij aan mindset, perceptie, engagement, communicatie,...

Wil jij ook meer werkgeluk?

Lees dan het artikel over werkgeluk in Veiligheidsnieuws!