Preventie in 2019, jaaroverzicht

  • 19/12/2019

Weet jij nog wat er in 2019 allemaal gebeurde op gebied van preventie? Wij zetten voor jou onze 19 belangrijkste nieuwsitems uit 2019 op een rij!

1. Geboorte van het nieuwe AREI

Het AREI is dood, leve de nieuwe drieling! In plaats van het oude AREI, komen er nu 3 boeken in de plaats die de technische regels voor elektrische installaties bevatten.

2. Pilootprojecten en campagnes burn-out

Fedris startte met een pilootproject voor begeleiding van werknemers met burn-out. Maggie De Block lanceerde een preventiecampagne rond burn-out, met als doel te informeren en tools aan te reiken voor preventie en detectie van burn-out.

3. Einde overgangstermijn verwijzingen naar nieuwe Codex

Je had tot 12 juni om je verwijzingen naar de vernieuwde Codex aan te passen. De overgangstermijn duurde in totaal 2 jaar. Nog niet gebeurd? Te laat!

4. Wijziging periodiek gezondheidstoezicht

Wegens een tekort aan preventieadviseurs-arbeidsartsen drong zich een hervorming op van het gezondheidstoezicht van de werknemers. Een deel van de taken van het gezondheidstoezicht, zoals biomonitoring en het afnemen van medische vragenlijsten, wordt voortaan toevertrouwd aan verpleegkundigen. Ook de frequentie en inhoud van de aanvullende medische handelingen worden herzien. Zo kan het beschikbare potentieel van arbeidsartsen optimaal ingezet worden voor preventieve taken.

5. VLAREM-trein definitief goedgekeurd

In 2019 bereikt de VLAREM-trein eindelijk zijn eindstation, gevuld met wijzigingen van diverse besluiten inzake leefmilieu en landbouw.

6. Campagne rookmelders

Begin 2019 ging de campagne van start om mensen aan te moedigen rookmelders te hangen. Vanaf januari 2020 geldt trouwens de verplichting om op elke verdieping een rookmelder te hangen, vergeet het niet!

7. 6 nieuwe KIM methodes

In 2019 werden zes nieuwe KIM-methodes voorgesteld. De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. Vanaf nu is er onder meer ook een KIM voor repetitief werk en extreme houdingen.

8. De wat? De BAT!

Onderzoekers lanceerden een nieuwe tool om burn-out te meten. De ietwat bejaarde UBOS was immers stilaan aan herziening toe. Aan de hand van 23 vragen weten hulpverleners voortaan of iemand een burn-out heeft of er risico op loopt.

9. Allerlei nieuwe en aangepaste ISO-normen

Ook ISO-normen blijven niet wat ze zijn. Onder meer normen voor waterefficiëntie en facilitymanagement zagen in 2019 het licht, verschillende andere werden herzien en verbeterd, zoals onder meer de norm veiligheidspictogrammen.

10. Preventieadviseur van het jaar

Hoe fijn zou het zijn om de titel preventieadviseur van het jaar toegekend te krijgen? Dirk Gyzels van Inovyn mocht het meemaken en werd in de bloemetjes gezet voor zijn knappe preventiebeleid.

11. Wijziging wet sociale verkiezingen

De wet van 4 april 2019 brengt een paar wijzigingen aan in de sociale verkiezingen, zoals de referteperiode voor de berekening van de verkiezingsdrempel, het stemrecht voor uitzendkrachten bij de gebruiker en het elektronisch stemmen.

12. Wet verbetering schadeloosstelling asbestslachtoffers

De nieuwe wetgeving moet een betere opvolging van de gezondheid van de werknemer mogelijk maken.

13. Nieuw advies HGR gezonde voeding

Bijna de helft van de bevolking in België heeft overgewicht. 15,4% is obees. Tijd voor actie! In 2019 bracht de hoge gezondheidsraad een advies met 5 prioritaire aanbevelingen die het grootste effect zullen hebben op je gezondheid.

14. 200 Gezonde Gemeenten

Meer dan 200 gemeenten in Vlaanderen ondertekenden het charter ‘Gezonde Gemeente’. Hiermee engageren ze zich om hun inwoners en werknemers te stimuleren tot gezond gedrag en te werken aan hun mentale veerkracht.

15. 7000 Prebes-leden!

Ons ledenbestand nam (alweer!) toe in 2019. We haalden een record van meer dan 7000 leden!

16. Stijgende verzuimcijfers

Ook in 2019 stegen de ziekteverzuimcijfers in ons land. Waar aanvankelijk bij federale ambtenaren een daling te bespeuren was, geven de laatste cijfers nu ook daar een stijging weer.

17. Elektrische wagens in brand

Brandweerkorpsen in ons land moeten steeds vaker autobranden blussen bij hybride en elektrische wagens. Zo’n brand is heviger en vergt een andere aanpak. Op termijn zullen alle korpsen in Vlaanderen in staat moeten zijn de nieuwe aanpak toe te passen.

18. Meer psychische problemen

De steeds hogere verzuimcijfers blijken te maken hebben met een toename van psychische problematieken. Meer en meer organisaties krijgen dan ook oog voor preventie van psychische problematieken, maar er is nog een lange weg te gaan.

19. Feesteditie van de Prenne met Marc Herremans

We waren op Prenne 50 allemaal ontroerd tijdens de motivational speech van Marc Herremans, de bekende triatleet. Hij vertelde hoe tegenslagen creativiteit stimuleren, hoe je je grenzen kunt verleggen door je te concentreren op het positieve en hoe je meer succes kan behalen door een stevig potje teamwork.

Blijf op de hoogte!

Niets blijft hetzelfde. Ook het preventielandschap verandert voortdurend. De wetgeving wijzigt, nieuwe thema’s duiken op of nemen meer plaats in en noden van organisaties en werknemers veranderen continu... Ook in 2020 houden we je dan ook graag op de hoogte van alle veranderingen via onze nieuwsbrief. Zo blijft je als preventieadviseur steeds up to date!