Draaiboek voor veilige schakelzorgcentra

De ziekenhuizen zullen de komende weken veel COVID-19-patiënten moeten opvangen. Het is belangrijk dat zij over voldoende bedden kunnen blijven beschikken. Daarom worden er schakelzorgcentra opgericht. Zorg en Gezondheid heeft een draaiboek opgesteld waarmee de gouverneurs, lokale besturen en zorgverleners op het terrein snel de uitvoer kunnen starten van dergelijke schakelzorgcentra.

Wat is een schakelzorgcentrum?

Een schakelzorgcentrum wil: 

  • een vlotte doorstroming van patiënten vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie mogelijk maken, met de nodige flexibiliteit
  • de ziekenhuiscapaciteit maximaal voorbehouden voor complexe zorg, en vrijwaren van niet-essentiële opnames

Een schakelzorgcentrum is geen veldhospitaal of noodhospitaal.

Afhankelijk van de nood kunnen er tot 30 centra in heel Vlaanderen opgericht worden. In deze fase streven we naar 1 schakelzorgcentrum per (ongeveer) 2 of 3 eerstelijnszones. De gouverneur zal de initiatieven binnen de eigen provincie coördineren.

Aandacht voor preventie

Zorg en Gezondheid heeft een draaiboek opgesteld waarmee de gouverneurs, lokale besturen en zorgverleners op het terrein snel de uitvoer kunnen starten van dergelijke schakelzorgcentra.

Volgende elementen worden voorzien in functie van het brandveilig beheer van de voorzieningen:

  1. Veiligheidsuitrusting: de beheerder voorziet de nodige veiligheidsuitrusting en persoonlijke beschermingsmiddelen, overeenkomstig de normen in overleg met de preventieadviseur (veiligheidsverlichting, blusmiddelen, veiligheidssignalisatie).
  2. Technische installaties: de goede werking van de technische installaties wordt gegarandeerd (nazicht door bevoegd persoon of door een externe dienst voor technische controle - keuringsverslag)
  3. Vorming personeel: de preventieadviseur zorgt ervoor dat het personeel dat in de voorziening tewerkgesteld wordt, een vorming in verband met brandpreventie krijgt. Er worden instructiefiches voor te nemen acties bij brand voorzien.
  4. Informeren hulpverleningszone brandweer: de beheerder informeert de hulpverleningszone over de tijdelijke in gebruikname van het SZC. Dit overeenkomstig het nood- en interventieplan vermeld in de Codex Welzijn op het Werk. Er wordt eveneens een grondplan per bouwlaag, met aanduiding van de toegangswegen voor de brandweer en van de evacuatiewegen bezorgd.

Lees hier het volledige draaiboek.

[bron: Agentschap Zorg & Gezondheid]