Vrijwillige brandweerlieden en ambulanciers verzekerd tegen beroepsziekten

Vrijwilligere brandweerlieden en ambulanciers zijn nu verzekerd tegen het risico om een beroepsziekte te krijgen. Deze maatregel heeft een impact op de ongeveer 12.000 vrijwilligers die werkzaam zijn in één van de hulpverleningszones op Belgisch grondgebied. 

Terugbetaling kosten beroepsziekte

Vrijwilligers uit hulpverleningszones die erkend worden als slachtoffer van een beroepsziekte hebben recht op een terugbetaling van de kosten voor hun gezondheidszorgen, een vergoeding voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid (bij een arbeidsongeschiktheid van ten minste 15 dagen) en eventueel een vergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid.

Schadevergoeding

Een slachtoffer kan een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij zijn hulpverleningszone aan de hand van de formulieren 601 en 603 (terug te vinden op de website van Fedris). Deze formulieren moeten worden ingevuld door het slachtoffer en een arts. Als Fedris een positief advies geeft, kan de hulpverleningszone de schadevergoeding rechtstreeks aan het slachtoffer uitbetalen. In dit geval stort Fedris dit bedrag nadien terug naar de hulpverleningszone.  

Gelijkstelling met professionele collega's

Deze nieuwe maatregel treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 11 maart 2020, van zodra het  koninklijk besluit hier rond gepubliceerd is. Aanvragen tot schadevergoeding kunnen nu al worden ingediend.
Tot nu toe waren vrijwillige brandweerlieden en ambulanciers die voor de hulpverleningszones werken niet gedekt door een beroepsziekteverzekering. Tijdens de Ministerraad van 24 april 2020 heeft de federale regering besloten om hen op dezelfde manier te behandelen als hun professionele collega’s.

COVID-19

In de huidige context van de COVID-19-pandemie heeft deze nieuwe dekking een gevolg voor de vrijwillige ambulanciers die patiënten met COVID-19 vervoeren. Ze worden nu gelijkgesteld met professionele ambulanciers, die al erkend waren als een groep met een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus.
De volledige lijst van activiteiten en sectoren waarvoor COVID-19 als beroepziekte kan erkend worden, kan je terugvinden op de pagina over COVID-19 op de website van Fedris.

Meer informatie

  • COVID-19 erkend als beroepsziekte voor personeel gezondheidszorg | Prebes
[bron: Fedris]