Ken jij de knipperlichtentool al?

De knipperlichtentool is een handig instrument om een eerste aanduiding te krijgen van de aanwezigheid van psychosociale risico’s in je onderneming. De tool werd recent geüpdatet.

Hoe werkt het?

De tool nodigt uit tot een participatieve aanpak. De verschillende modules kunnen worden ingevuld door een beperkte groep medewerkers die representatief zijn voor de onderneming. Elke module bestaat uit een checklist van een indicatoren voor psychosociaal (on)welzijn.

Module 1 

Aan de hand van de eerste module krijg je een eerste snelle beoordeling, gebaseerd op objectieve informatie (verzuimcijfers, verloopcijfers, aantal meldingen,...). Het resultaat van deze module is groen, oranje of rood:

? Groen licht: weinig problemen

? Oranje licht: waarschuwingssignaal

? Rood licht: alarm

Zijn er signalen? Dan is het aanbevolen om ook de tweede module in te vullen.

Module 2

Deze tweede module gaat dieper in op details en leidt tot een nauwkeurigere prediagnose. We spreken van een prediagnose, omdat de knipperlichtentool de risicoanalysepsychosociale aspecten (RAPSY) niet vervangt maar voorbereidt. Aan de hand van de tool kan je de RAPSY dus gerichter gaan uitvoeren. 

Uitgetest

Recent onderzochten IDEWE en CESI in samenwerking met FOD WASO in welke mate de knipperlichtentool gebruikt werd bij ondernemingen en welke verbeteringen nodig waren. Op basis hiervan werd de tool zopas geüpdatet.

Meer weten?