Prebesser in de kijker: Luk Van Berendonck

  • 06/08/2020

Na vele jaren dienst verlaat Luk Van Berendonck de Raad van Bestuur van Prebes. Als dank voor zijn waardevolle bijdrage zetten we hem hier graag in de kijker.

“Veiligheid zoals in het begin enkel technische en arbeidsveiligheid groeide verder uit met andere deeldomeinen maar vooral in mijn vakgebied met process veiligheid en veilig gedrag coaching.”

Wie is Luk?

Luk Van Berendonck, van opleiding industrieel ingenieur scheikunde, milieucoördinator A en preventieadviseur niveau I, komt in beeld bij Prebes in 1986. Hij wordt lid van enkele werkgroepen en zetelt in het provinciaal bestuur van Antwerpen. In 2005 wordt hij provinciaal voorzitter en maakt vervolgens deel uit van de Raad van Bestuur van Prebes. Deze functie bekleedt hij tot 2011. Vanaf dan zetelt hij in de Raad van Bestuur als lid van het dagelijks bestuur tot april 2020. Naast zijn mandaat binnen de Raad van Bestuur is hij lid van de redactieraad van Veiligheidsnieuws en lid van verschillende stuurgroepen Niveau I, Niveau II en milieucoördinator.

We stelden Luk een aantal vragen over zijn jarenlange carriere als preventieadviseur.

Hoe lang ben je al preventieadviseur?

In 1991 werd ik adjunct veiligheidschef. Dat was de benaming voor een preventieadviseur in die tijd. Voordien was ik ook al werkzaam in het domein. In 1976 startte ik mijn carrière bij Vandeputte in de afdeling instrumentatie (meetsystemen voor lucht- en water metingen). In 1990 begon ik mijn verdere carrière bij BRC (Belgian Refining Corporation) als milieucoördinator avant la lettre.

Wat is het meest frappante dat je in je carrière als preventieadviseur tegenkwam?

Ik kwam heel wat frappante zaken tegen, vooral bij het overtuigen van het management dat veiligheid primeert op ogenschijnlijk onmiddellijk gewin. Ook het hervergunningstraject van de raffinaderij in 2000 was een echte lijdensweg. Uiteindelijk bekwam de raffinaderij over een proefvergunning voor 14 maanden een 20 jarige vergunning die nu februari 2021 afloopt.

Waar heb je tot hiertoe het meest voldoening uit gehaald?

Mijn aanwezigheid in het topmanagement, waar ik mijn stempel kon drukken op veilige oplossingen.

Welke bronnen (websites, boeken, collega’s) consulteer je het meest?

Vooral netwerking met collega’s vind ik belangrijk. Zowel binnen Prebes, VIBNA (vereniging industriële bedrijven noorden Antwerpen) BPF (Belgische Petroleum Federatie) Concawe (Europese petroleum federatie)

Als je kon teruggaan in de tijd, zou je dan opnieuw preventieadviseur worden? Waarom wel/niet?

Hoogstwaarschijnlijk wel, maar als ik een mogelijkheid zag om een topfunctie in de hiërarchische lijn te bekomen, zou ik meer daadwerkelijk veiligheidsbeslissingen kunnen nemen.

Wat zijn de belangrijkste evoluties die je de laatste jaren hebt gezien?

Veiligheid zoals in het begin enkel technische en arbeidsveiligheid groeide verder uit met andere deeldomeinen, maar vooral in mijn vakgebied met process veiligheid en veilig gedrag coaching.

Welk advies heb je voor jonge, startende preventieadviseurs?

“Blijf eerlijk, rechtlijnig en onpartijdig maar draag veiligheid hoog in het vaandel. Kom op voor je mening en blijf het management overtuigen dat veiligheid loont, zeker financiëel.”