10 jaar preventie van scherpe letsels

10 jaar geleden verscheen de richtlijn omtrent preventie van scherpe letsels, prikongevallen of accidentele bloedcontacten (ABC). Het gaat daarbij om preventie van risico's bij het gebruik van scherpe medische instrumenten.

Scherpe letsels: richtlijn en KB

Op 1 juni 2010 werd de richtlijn 2010/32/EU in het Europees Publicatieblad gepubliceerd. Die richtlijn was de uitvoering van de door de “European Hospital and Healthcare Employers' Association” (HOSPEEM) en de “European Federation of Public Service Unions” (EPSU) gesloten kaderovereenkomst inzake de preventie van scherpe letsels in de ziekenhuis- en gezondheidszorgbranche.

De richtlijn werd in Belgisch recht omgezet met een koninklijk besluit van 17 april 2013. De bepalingen van dat besluit maken nu deel uit van hoofdstuk VI van boek VII, titel 1 van de codex over het welzijn op het werk.

5 kernpunten voor een veiligheidsbeleid

Op vraag van BeMedTech, de Belgische federatie van de industrie van de medische technologieën, voerde KU Leuven een grootschalige enquête uit rond dit thema. Op basis van deze resultaten, roept BeMedTech op tot een actief veiligheidsbeleid gebaseerd op vijf kernpunten:

  1. betere rapportering en monitoring
  2. verdere introductie van veiligheidsmateriaal en veilige procedures
  3. meer budgettaire ruimte voor zorginstellingen
  4. investering in opleiding en bewustmaking van zorgverleners
  5. bindend wetgevend kader en strenger toezicht

De volledige positiepaper is beschikbaar op de website van beMedTech.

Meer info

  • Voorstelling van de Belgische resultaten na 10 jaar richtlijn inzake preventie van scherpe letsels | BeSWIC
[bron: BeSWIC]