Vertrouwenspersoon in Nederland weldra verplicht?

In Nederland is nu een wetsvoorstel ingediend dat moet regelen dat elke werknemer daarvoor terecht kan bij een vertrouwenspersoon. Dit betekent dat de werkgever de plicht krijgt een vertrouwenspersoon aan te wijzen.

Geen verplichting

In Nederland hebben werkgevers op grond van de Arbowet de verantwoordelijkheid en verplichting om medewerkers te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Maar de werkgever mag zelf bepalen met welke maatregelen hij dat doet. 

Geen alternatief

De Inspectie SZW zegt echter geen volwaardige alternatieven te zien voor de vertrouwenspersoon. De verplichte vertrouwenspersoon is dan ook een lang gekoesterde wens van de Nederlandse Vereniging van vertrouwenspersonen.

Geen aanspreekpunt

Het aantal medewerkers dat te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer ligt al jaren rond de 16%. Volgens cijfers van de Inspectie SZW gaat het om ruim 1,2 miljoen mensen. Daarbij geeft meer dan een kwart aan dat er op het werk niemand is die ze daarover kunnen aanspreken. Of dat ze niet weten bij wie ze daarvoor moeten zijn.

50% heeft vertrouwenspersoon

Niet vreemd, want op dit moment heeft slechts de helft van de organisaties in Nederland een vertrouwenspersoon. Terwijl een vertrouwenspersoon aantoonbaar helpt bij het terugdringen van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. En daarmee bijdraagt aan een veilige werkomgeving voor alle werknemers.

Voor verplichte vertrouwenspersoon wijziging Arbowet nodig

Het wetsvoorstel zou de vertrouwenspersoon in iedere organisatie verplicht stellen. Het zou er ook moeten voor zorgen dat iedere werknemer een wettelijk recht krijgt op toegang tot die verplichte vertrouwenspersoon. Daarvoor is het nodig om een artikel toe te voegen aan de Arbeidsomstandighedenwet.

Sterkere positie en ontslagbescherming

Bedoeling is ook om de positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie te versterken. Zo zouden bepaalde eisen gesteld worden aan de basistaken van de vertrouwenspersoon. Instemming van de ondernemingsraad met de keuze en positionering van de vertrouwenspersoon zou verplicht worden. En tot slot wordt een wettelijke (ontslag)bescherming van de verplichte vertrouwenspersoon voorgesteld.

Wanneer?

Het wetsvoorstel werd in maart 2020 aangeboden voor internetconsultatie. De beoogde ingangsdatum van het wetsvoorstel is niet bekend.

Hoe zit het bij ons?

In België is het niet verplicht om een vertrouwenspersoon in de onderneming aan te duiden. Wanneer de werkgever een of meerdere vertrouwenspersonen aanduidt, moet minstens één van hen verplicht deel uitmaken van het personeel van de onderneming wanneer de preventieadviseur psychosociale aspecten extern is en in de onderneming meer dan 20 werknemers worden tewerkgesteld. Officieel aangestelde vertrouwenspersonen moeten een erkende opleiding volgen en een jaarlijkse supervisie.

Meer informatie

]bron: Arbo Online]