Brexit: nieuwe UKNI-markering vervangt CE-markering voor machines in VK

Het Verenigd Koninkrijk (UK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Momenteel loopt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode moet de UK zich houden aan alle EU-regels en wetten. Voor bedrijven verandert er tot die tijd bijna niets. Na de overgangsperiode komen er echter wel veranderingen wat de CE-markering van machines geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk betreft. 

Check deze website

Een nieuwe website maakt duidelijk wat je als bedrijf moet doen vanaf 1 januari 2021 wanneer je producten op de Britse markt of Noord-Ierse markt wil brengen. De website zal door de Britse overheid worden bijgewerkt en geüpdatet bij wijzigingen.

De rol van de marktdeelnemer

Na 31 december 2020 zal een in de UK gevestigde fabrikant of importeur niet langer worden beschouwd als een Europese marktdeelnemer. Als gevolg daarvan zal een in de EU gevestigde distributeur, die producten verhandelt die geproduceerd of geïmporteerd zijn via de UK, worden beschouwd als een importeur die producten uit een derde land op de markt brengt. Deze marktdeelnemer zal moeten voldoen aan de specifieke verplichtingen van een importeur, die verschillen van die van een distributeur.

UKCA

UKCA staat voor United Kingdom Conformity Assessment. Dit zal de plaats innemen van de CE-markering in de UK. Omgekeerd geldt wel dat de Britten hun producten voor de Europese markt nog steeds moeten voorzien van een CE-markering.

Meer informatie

  • https://www.gov.uk/guidance/using-the-ukni-marking-from-1-january-2021

 

[bron: gov.uk, Précon Quality]