Opleiding tot preventieadviseur is arbeidsmarktgericht

  • 29/01/2021

Prebes ging in beroep tegen de beslissing om niet langer Vlaams opleidingsverlof (VOV) toe te kennen voor de opleiding tot preventieadviseur niveau 2 en niveau 3. Prebes toonde aan dat deze opleiding wel degelijk arbeidsmarktgericht is en daarom in aanmerking moet blijven komen voor VOV.

De Vlaamse overheid besliste tot onze grote verrassing dat de opleiding tot preventieadviseur niet langer in aanmerking kwam voor Vlaams opleidingsverlof (VOV). Vanuit haar rol als beroepsvereniging voor preventieadviseurs tekende Prebes hiertegen beroep aan.

Prebes attendeerde de overheid erop dat een degelijk opgeleid preventieadviseur zowel in Covid-tijden als daarbuiten een belangrijke functie heeft.

De beslissing werd daarop herzien. Hierdoor zullen alle opleidingen tot preventieadviseur wel in aanmerking komen voor Vlaams opleidingsverlof, en dit niet alleen deze die georganiseerd worden door Prebes zelf, maar ook door organisaties die niet zelf in beroep gingen.

Wat is Vlaams opleidingsverlof?

Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof). Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen.

Dit geldt echter enkel voor opleidingen die in aanmerking komen voor Vlaams opleidingsverlof. Zij moeten daarvoor beantwoorden aan een aantal voorwaarden.

Een van deze voorwaarden is arbeidsmarktgerichtheid. Het departement Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid oordeelde eerst dat de opleiding tot preventieadviseur niveau 2 en 3 onvoldoende arbeidsmarktgericht was om in aanmerking te komen.

Waarom is de opleiding tot preventieadviseur cruciaal?

Prebes argumenteerde als volgt:

  • De Federale wetgeving legt alle Belgische bedrijven, organisaties en instellingen een duidelijke verplichting op om een preventieadviseur aan te stellen.
  • Talloze bedrijven zijn permanent op zoek naar goed opgeleide preventieadviseurs in functie van hun veiligheids- en welzijnsbeleid.
  • De basisopleiding biedt voor vele bedrijven een duidelijke garantie dat de personen die zij aanwerven en/of laten opleiden de verschillende welzijnsdomeinen voldoende kennen.
  • Vanaf een bepaalde grootte en/of risicoprofiel heeft de wetgever besloten dat er specifieke opleidingen (niveau 1, niveau 2) moeten gevolgd worden. Dat neemt echter niet weg dat voor heel wat bedrijven het niveau 3 volstaat en dat daarnaast ook heel wat grote(re) bedrijven mensen met een opleiding niveau 3 aanwerven ter versterking van hun interne dienst.
  • De afgelopen maanden stonden onze leden preventieadviseurs in het middelpunt van de COVID-crisis. Zij moesten de nodige adviezen geven aan de ondernemingshoofden en de CPBWs om het werk gezond te organiseren, zowel in de essentiële als de niet essentiële sectoren. En dit in een klimaat van continu wijzigende maatregelen en inzichten.  

Beslissing herzien

Op basis van deze informatie werd de beslissing gelukkig herzien. Alle opleidingen die leiden tot een kwalificatie (diploma of getuigschrift) van preventieadviseur  (niveau 1, 2 en 3) zullen blijvend in aanmerking komen voor het VOV. Dit geldt voor alle aanbieders.

Debat: Rol van de preventieadviseur tijdens de Covid-pandemie

Waarom heeft de preventieadviseur een belangrijke functie tijdens de pandemie? Waar botste hij op? We organiseerden een debat met Kris De Meester, Karin Moykens, Erika Vlieghe, Lode Godderis en Dominic Hermans over het wel en wee van de preventieadviseur tijdens de crisis en daarbuiten.

Bekijk het debat