Telewerkinspecties gaan door in februari 2021

Uit recente cijfers van het Verkeerscentrum, Apple en Google, bleek dat er weer meer met de auto gereden wordt en er dus een toenemende drukte op de weg is. Deze stijgende mobiliteitscijfers zouden een goede voorspeller zijn voor de stijging van de covid-besmettingen, volgens de laatste persconferenties van het crisiscentrum.

Flitscontroles gaan door

Uit de wekelijkse cijfers van Sciensano blijkt dat 40% van de besmettingen op het werk gebeuren. De samenhang tussen drukte op de baan, minder telewerken en meer besmettingen moet wel genuanceerd worden. Toch zullen in februari 2021 de flitscontroles rond telewerken verder blijven gaan.

Besmettingen op het werk

Vier op de tien besmettingshaarden van corona-uitbraken liggen in bedrijven. Dit konden we toch op 12 januari 2021 in de pers lezen. Maar van waar haalt men deze informatie?

De besmettingen op het werk kunnen sinds begin 2021 gehaald worden uit de wekelijkse epidemiologische bulletins van Sciensano, onder de rubriek clusteronderzoek. De laatste versie kan altijd via deze link gevonden worden.

Geen telewerkbeleid

De Arbeidsinspectie merkt op dat 80% van de bedrijven wel de maatregelen rond telewerken naleven, maar bij 1 op de 5 bedrijven wordt er nog altijd niet voldoende getelewerkt.

"Bij de bedrijven die de regels niet naleven, stellen we vast dat er vaak geen strategie is om aan telewerk te doen. En dat is vooral zo bij de zeer kleine en kleine bedrijven. Die hebben natuurlijk ook niet de middelen om zich te laten omkaderen met preventieadviseurs. Maar na één jaar zouden ze toch wel moeten weten dat verplicht telewerk één van de efficiënte middelen is om de virusdruk zo laag mogelijk te houden”, stelt Geert De Poorter, de voorzitter van het directiecomité van de FOD WASO.

De arbeidsinspectie vraagt daarom aan werkgevers en werknemers om de regels rond thuiswerk beter na te leven ook al blijkt uit meldingen van sommige werkgevers dat hun werknemers soms het thuiswerk echt beu zijn. "Op mentaal vlak is een jaar telewerken echt zwaar, maar we moeten nog even doorbijten. Het aspect volksgezondheid heeft absolute voorrang", vervolgt Geert De Poorter.

Nuancering op de mobiliteitscijfers

In het interview was er ook een belangrijke nuancering op de mobiliteitscijfers en mogelijke samenhang met besmettingen.

“In de eerste golf waren er op het hoogtepunt in april 1,2 miljoen werknemers tijdelijk werkloos, maar de dag van vandaag is dit spijtig genoeg nog altijd 380.000. Deze 800.000 werknemers die niet meer werkloos zijn, zitten niet allemaal thuis te telewerken. Vandaar dat er meer file is op de weg. Maar de inspecties blijven verder gaan in februari”, verduidelijkt Geert De Poorter.

Het volledige interview kan beluisterd worden op Radio 1.

Flitscontroles ook in februari

In het hierboven vermeldde interview was er al sprake rond flitsinspecties in februari. Ook op de website van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) staat vermeld dat deze doorgaan in februari.