Webinar info Covid-19 vaccins

Op 8 januari 2021 organiseert het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EGA) een tweede webinar om de Europese burgers te informeren over de beoordeling, goedkeuring en uitrol van nieuwe COVID-19-vaccins. Het eerste webinar vond plaats op 11 december 2020.

Webinar

Het webinar biedt de gelegenheid om de burgers te informeren over de goedkeuring en het gebruik van de nieuwe vaccins, om uit te leggen hoe de veiligheid van de vaccins zal worden gewaarborgd en om informatie te verstrekken over de rol van de Europese Commissie en de nationale volksgezondheidsautoriteiten bij de uitrol van de vaccins. De deelnemers zullen ook hun standpunten en verwachtingen kunnen delen en eventuele bezwaren naar voren kunnen brengen.

Stand van zaken rond de vaccins

  • Het eerste COVID-19 vaccin, Comirnaty, ontwikkeld door BioNTech en Pfizer, werd op 21 december 2020 in de EU toegelaten. Tien dagen eerder was dit vaccin tevens door de Amerikaans FDA goedgekeurd.
  • Een aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen van een ander COVID-19 vaccin, ontwikkeld door Moderna en gelijktijdig ingediend met Pfizer op 1 december 2020, werd afgerond tijdens een buitengewone vergadering van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het EGA op 6 januari 2021. Het is daarmee het tweede goedgekeurde vaccin van de Europese Unie .
  • Het AstraZeneca vaccin, dat ondertussen in het Verenigd Koninkrijk op 30 december 2020 is goedgekeurd door hun Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), heeft zijn aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen (premarketaanvraag) bij het EGA nog niet ingediend. Dit betekent concreet dat dit vaccin de eerste weken door het EGA nog niet goedgekeurd kan worden en dit vaccin ook nog niet beschikbaar zal zijn in België en de Europese Unie. Check hier hier de de stand van zaken.

De verschillende momenten van goedkeuring en de aankoopstrategie van de verschillende landen verklaart deels het verschil in de vaccinatiegraad. Ook speelt de vaccinatiestrategie een rol. Op 6 januari 2020 gaan de vaccinaties in Vlaanderen officieel van start. Na wat kritische commentaren in de pers rond de trage opstart, bevestigt premier De Croo dat vanaf volgende week de vaccinatie op volle snelheid zal komen.

Meer informatie