PVI online studienamiddag: stress als hefboom

Stress is niet meer weg te denken. Het maakt deel uit van ons leven. Dat is op zich geen probleem. Zo lang we een gezonde portie stress ervaren en dit kunnen ombuigen naar productiviteit, levert ons dit vooral veel voordelen op. De nadelen van stress komen pas wanneer stress chronisch wordt of ongezonde porties aanneemt. Dan wordt het erg schadelijk voor het individu én voor een organisatie.

Online studienamiddag

Op 4 maart 2021 organiseert het Provinciaal Veiligheidscomité van de provincie Limburg online studienamiddag: "Wanneer stress een hefboom wordt".

In deze studiedag leer je waarom het belangrijk is om in te zetten op stress, hoe het stresssysteem werkt, en hoe je hier als organisatie en als individu op kan inzetten om stress om te buigen naar een hefboom. Zo hou je mensen veerkrachtig in uitdagende omstandigheden waarmee ze geconfronteerd worden.

Online studienamiddag "Wanneer stress een hefboom wordt"

Natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stress

Tijd doorbrengen in de natuur heeft een herstellend effect op de geestelijke gezondheid. Dit wees een onderzoek van de UHasselt uit. Heeft het iets te maken met verhoogde fysieke activiteit, het vergroten van sociale contacten, het verminderen van geluids- en luchtverontreinigingsniveaus of het effect van een rustgevende omgeving? Op de afgelaste Prenne van 12 maart 2020 zou Michel Plusquin dit toelichting tijdens de module over de positieve impact van milieubeleving op het stressniveau. Maar geen nood. Uitstel is geen afstel. Als laatste spreker komt zij aan bod in de hoger vermelde studiedag van 4 maart 2021.

Natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stress

Boerenrustpunt

Ook de groene, agrarische omgeving van een zorgboerderij kan door een meer natuurlijke omgeving positieve effecten bieden voor personen met stress of burn-out. Dit wordt geïllustreerd door het project ‘Boerenrustpunt’ van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. De missie van dit project was om de bestaande kennis rond burn-out te vertalen naar een zorgboerderij-context. Het project was een samenwerking met RURANT, Steunpunt Groene Zorg en VESB.

Projectresultaat boerenrust met downloadbare gids

30-30-campagne

De gezondheidsvoordelen van 30 dagen minstens 30 minuten te bewegen in het groen kwamen naar voren in een onderzoek van BOS+ en het CM gezondheidsfonds. Op de campagnewebsite wordt opgeroepen om van 6 maart tot en met 4 april 2021 de uitdaging aan te gaan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen.

Elke dag bewegen in het groen

Campagnewebsite