Vanaf 1 maart: nieuwe regels wettelijke keuring torenkranen!

  • 02/03/2021

Vanaf 1 maart gelden nieuwe regels bij de wettelijke keuring van torenkranen, opgelegd door de FOD WASO. Op 8 februari 2021 werd deze schriftelijke instructie (art. II.5-14. van de codex) naar de externe dienst voor technische controles (EDTC) verstuurd. De overheid hoopt met deze nota de frequentie en ernst van ongevallen (zowel grote materiële schade als slachtoffers) met torenkranen sterk te reduceren.

 

Belangrijkste wijzigingen

Lijst met opmerkingen met onmiddellijke buitendienststelling

FOD WASO publiceerde een lijst met opmerkingen die een onmiddellijke buitendienststelling met zich meebrengen. 

Opstellingsfiche

De opstellingsfiche bevat informatie over de correcte opstelling, stabiliteit van de ondergrond, berekeningsnota, eventuele windstudie,.. kortom informatie die onderbouwt dat de opstelling correct en beredeneert is uitgevoerd. Wanneer deze fiche ontbreekt en/of niet ondertekend is, mag de torenkraan niet in dienst. 

Uitgebreide jaarlijkse controle

De nieuwe nota brengt ook een wijziging mee inzake de jaarlijkse, periodieke controle. Tijdens deze controle moet de lastmomentbegrenzing effectief met gewichten worden uitgevoerd. (= wettelijke verplichting). Als dit niet in orde is, zorgt dit ook voor onmiddellijke buitendienststelling. Voorzie dus voor deze keuring binnenkort de nodige gewichten en indien mogelijk de aanwezigheid van de onderhoudstechnieker zodat de lastmomentbegrenzing eventueel meteen goed kan afgesteld worden. 

Overzichtelijker rapportering

In het verslag moeten meer specificaties en identificatiegegevens van de torenkraan vermeld worden. Daarnaast moet(en) de opmerking(en) zodanig geformuleerd worden dat de opdrachtgever weet wat er wordt bedoeld en op welke wijze hij er gevolg moet aan geven. Er zijn 5 besluitvormingen mogelijk die in een kleur of in een vet lettertype van minstens 5 mm hoog worden weergegeven. Daarnaast zullen tegen ten laatste 1 september 2021 ook foto’s deel uitmaken van het keuringsverslag. Drie jaar geleden was er tevens een nota rond controle van personenliften waarbij op dezelfde manier duidelijker moest gerapporteerd worden.

Meer informatie

  • Vanaf 1 maart: nieuwe regels wettelijke keuring torenkranen! | Btv Control
  • Nieuwe regels voor het keuren van torenkranen | Bouwkroniek
[Bron: Btv Control, Bouwkroniek]