Help, het wordt warm!

Help, het wordt warm! Op www.warmedagen.be vind je informatie en tips voor warme dagen. Dit jaar moet er extra aandacht zijn voor personen die verzwakt zijn door Covid-19. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten. 

Het Vlaams Warmteactieplan

Sinds 2005 heeft België een nationaal ozon- en hitteplan. In dit plan wordt beschreven op welke manier de Belgische bevolking zal gewaarschuwd worden wanneer er volksgezondheidsproblemen worden verwacht door periodes van zeer warm weer (vb. hittegolf).

Het Vlaams Warmteactieplan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden voor en tijdens warmteperiodes. Het actieplan biedt ook handvaten aan professionals om preventieve acties te ondernemen om zo, gezondheidseffecten als gevolg van warmte, te voorkomen. Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheids- en waarschuwingsfase.

2 fasen van het plan

  •    De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september. De intermediairs (zoals gemeentes en woonzorgcentra) krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en om eventuele acties (zoals sensibiliseringsacties) te kunnen voorbereiden.
  •    De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen tijdens de waarschuwingsfase een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. 

Covid-19

Dit jaar moet er extra aandacht zijn voor personen die verzwakt zijn door Covid-19. Zij kunnen extra kwetsbaar zijn voor warmtegerelateerde ziekten. “Personen met hittestress kunnen dan weer extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het gebruik van bepaalde medicatie kan personen ook extra kwetsbaar maken voor warmte.”

Meer informatie

? Meer tips en informatie vind je op www.warmedagen.be