Beslissingen overlegcomité van 20 augustus

Tijdens het overlegcomité van 20 augustus werden voor wat betreft werksituaties weinig nieuwe bepalingen afgekondigd. Het Overlegcomité nodigt de bedrijven uit om telewerk structureel te verankeren.

Nieuwe bepalingen 20 augustus

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van de veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Gezien de cruciale rol van zorgverleners in het bestrijden van COVID-19 en de noodzaak patiënten maximaal te beschermen, vraagt het Overlegcomité te onderzoeken onder welke modaliteiten de verplichting tot volledige vaccinatie kan worden ingevoerd voor alle zorgverleners, met inbegrip van zelfstandigen, zowel in de ambulante sector als in de zorginstellingen.

Het Overlegcomité ondersteunt daarom de intentie van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om specifieke acties te organiseren om mensen te sensibiliseren en de vaccinatie dichter bij de woon-werkplek te brengen, onder meer met deur-tot-deur initiatieven.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft ook het telewerk sterk aanbevelen.

Overlegcomité van 20 juli 2021

Het Covid Safe Ticket geldt vanaf 13 augustus enkel gelden voor buitenevenementen vanaf 1.500 personen. Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking. Ondertussen zijn vele kleine festivals opgestart met het Covid Safe Ticket.

Daarnaast werd tijdens het overleg het belang van mondmaskers, veilige afstand en ventilatie (zie hierboven) nog eens onderstreept. Voor wat betreft reizen werden de controles aangescherpt. Zeker ook nuttig voor werkgevers wiens werknemers van reizen uit het buitenland terugkomen. Vanaf 30 juli zijn Belgische opdrachtgevers niet langer verplicht zijn om het Register met de gegevens van buitenlandse arbeidskrachten bij te houden, noch om hun Passenger Locator Forms te controleren.

Covid-certificaat

De verordening van het digitaal Europees covid-certificaat (verordening 2021/953/EU) werd op 14 juni 2021 goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad en de dag erop verscheen het in het Europees Publicatieblad. De informatie over het certificaat en de maatregelen in de verschillende Europese landen is beschikbaar op de website Re-open EU. Ten aanzien van  onderdanen van derde landen die legaal op het grondgebied van de lidstaten verblijven of wonen tijdens de COVID-19-pandemie geldt verordening 2021/954/EU.

Let op. Het is mogelijk dat bepaalde landen vaccinaties door Europees goedgekeurde vaccins niet erkennen. Zo worden in de Verenigde Staten geen vaccinatiecertificaten van AstraZeneca aanvaard.

België lanceerde op 16 juni 2021 zijn covidsafe-applicatie.  Via deze app of via mijngezondheid kan je jouw covidcertificaat aanvragen nl. het vaccinatiecertificaat, het testcertificaat of het herstelcertificaat. De twee gratis PCR-testen om te reizen waren vanaf 28 juni mogelijk. Voor de snelle antigeentesten kan men vanaf 12 juli ook in de apotheek terecht, maar die zijn niet gratis. Op één week tijd (cijfers weekend 18 juli) zouden volgens de media al een kleine miljoen sneltests verkocht zijn. En begin augustus zijn er al 11 miljoen covid-certificaten gedownload.

Reizen naar het buitenland

Ook op de website van info-corona is er een specifieke pagina over van en naar het buitenland. Je vindt er ook informatie over de kleurencodes van je bestemming. Reisadviezen kan je ook vinden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Meer informatie