Wat staat er in het nieuw MB van 25 augustus?

Het nieuwe ministeriële besluit (MB) van 25 augustus 2021 is verschenen. Dit besluit houdt een aanpassing in van het eerdere covid-MB van 28 oktober. Wat moet je weten?

Het beluit bevat enkele verrassingen ten opzichte van wat aan bod kwam in het overlegcomité vorige week.

Mondmasker blijft verplicht

Als voldoende afstand houden niet gegarandeerd kan worden, blijft vanaf 1/9/2021 de mondmaskerplicht in bedrijven. Dit veroorzaakte heel wat commotie. Vooral omwille van de vergelijking met de horeca waar de mondmaskerplicht niet langer geldt vanaf 1 september.

Telewerk niet meer aanbevolen

Telewerken was al van voor de zomervakantie niet meer verplicht, maar werd wel nog aanbevolen. Nu valt in Vlaanderen en Wallonië vanaf 1 september zelfs die aanbeveling weg.

In Brussel blijft de aanbeveling voor telewerk wél gelden. Voor de honderdduizenden Vlamingen die in de hoofdstad werken, verandert er dus niets. Voor hen blijft dus de aanbeveling om thuis te werken wel gelden. Zij kunnen niet verplicht worden om naar kantoor te komen.

Bedrijven worden wel “uitgenodigd” om telewerken “structureel te verankeren”.

Nog steeds PLF

Aan het gebruik van het Passenger Location Form verandert er voorlopig niets. Het blijft van toepassing nadat het met het vorige MB van 28/7/2021 was opgeheven (maar nu via een omweg terug van toepassing is).

Meer informatie

? Volg de wetgeving welzijn op het werk op het Prebes Kenniscentrum