Controletechnieken en telewerk

Tijdens de pandemie moest men massaal (al of niet gedwongen) gebruik maken van telewerk, zodat er in dit verband een vernieuwde aandacht is voor elektronische of digitale controle van werknemers.

Controletechnieken zijn geen nieuw gegeven voor het arbeidsrecht. Toch krijgen ze steeds meer aandacht. Dat is zeker het geval tijdens de covid-19 pandemie. Niet alleen omwille van controles die te maken hebben met de gezondheid van de (werkende) bevolking. Maar ook omdat men tijdens de pandemie meer (massaal) gebruik maakt van telewerk, al dan niet gedwongen door de omstandigheden. In dit verband is er vernieuwde aandacht voor elektronische of digitale controle van werknemers.

De digitalisering van werk komt met allerlei nieuwe technologieën die toelaten om werkzaamheden of werknemers te controleren. In die ontwikkeling zit ook het gebruik vervat van ‘slimme’ systemen, gedreven door artificiële intelligentie (AI). Die worden ook steeds meer op de klassieke werkvloer ingezet. Maar telewerk blijkt een bijzondere werkvorm, waar bij uitstek het vraagstuk van digitalisering en technologische controle aan de orde is. 

Een nieuwe bijdrage in Arbeidsrecht Journaal focust op (elektronisch of digitaal) toezicht op telewerk. 

Meer informatie

Bron: Arbeidsrecht Journaal