Uitbreiding erkenning Covid-19 als beroepsziekte

Op 9 december werd een nieuw Koninklijk Besluit gepubliceerd dat bepaalt dat werknemers die Covid-19 hebben gehad na een uitbraak van het SARS-CoV-2-virus op de werkvloer een schadeloosstelling beroepsziekte kunnen krijgen.

Wie komt in aanmerking?

Alleen werknemers uit de privésector en zij die werken bij een gemeentelijke of provinciale instelling komen in aanmerking, aangezien Fedris enkel voor hen bevoegd is.

Compensatie loonverlies en medische zorgen

Op 9 december verscheen het koninklijk besluit dat Fedris de mogelijkheid geeft om dergelijke aanvragen te behandelen.
De vergoeding beoogt het terugbetalen van geleden schade. Het is dus vooral interessant voor werknemers die loonverlies hebben geleden of die een terugbetaling wensen van hun remgeld van bepaalde medische zorgen (bijvoorbeeld  kosten bij ziekenhuisopname, onderzoek door een arts-specialist...).

Minstens 5 besmettingen in dezelfde werkruimte

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moeten minstens vijf mensen binnen de veertien dagen op dezelfde werkvloer besmet zijn geraakt met het virus en moeten deze mensen dezelfde werkruimte hebben gedeeld.
Deze 5 mensen moeten niet allemaal werknemers zijn. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld klanten of leveranciers.

Verder moeten de arbeidsomstandigheden de overdracht van het virus gemakkelijker hebben gemaakt (bv. moeilijk om afstand te houden).

Ten slotte moet er een epidemiologische samenhang tussen die vijf besmettingen zijn. De besmette mensen moeten elkaar met andere woorden gekruist hebben.

Ook voor besmetting in het verleden

Hoewel de maatregel pas recent werd goedgekeurd, kan zo'n vergoeding ook aangevraagd worden voor het verleden, op voorwaarde dat een positieve test is afgelegd na 17 mei 2020. De maatregel blijft geldig tot 31 december 2021, maar kan door de regering verlengd worden.

Via de arbeidsarts

Om een vergoeding aan te vragen, moet de werknemer zijn bedrijfsarts contacteren. Deze laatste moet een attest opmaken dat er binnen 14 dagen minstens 5 besmettingen waren binnen dezelfde werkruimte. De werknemer moet vervolgens een laboratoriumtest die een SARS-CoV-2-besmetting aantoont en twee formulieren aan Fedris bezorgen. Het gaat om een administratief formulier dat hij zelf moet invullen en een medisch formulier dat zijn bedrijfsarts of een andere arts kan invullen.

Niet voor de zorgsector

Deze nieuwe maatregel geldt overigens niet voor het personeel uit de zorgsector. Het is immers zo dat Covid-19 al langer erkend is als beroepsziekte voor het personeel uit de zorgsector dat een aanzienlijk verhoogd risico loopt op besmetting met het virus. Voor hen gelden er andere voorwaarden. Zij kunnen onmiddellijk beide formulieren en een laboratoriumtest naar Fedris sturen.

Meer informatie

Bron: Fedris