Meer CO-gevaar dan ooit

Dalende temperaturen, stijgende energieprijzen, een dreigende toename van de “energiearmoede” en de vernietigende kracht van de overstromingen in Wallonië afgelopen zomer zorgen er voor dat het gevaar op CO-vergiftiging groter is dan ooit. Daarom start het Antigifcentrum de campagne ‘Laat je niet (be)vangen door CO!

CO-vergiftiging

“Het feit dat er dagelijks meerdere meldingen van koolstofmonoxide (kortweg CO) bij de hulpdiensten binnenkomen is zorgelijk”, stelt prof. Dominique Vandijck, adjunct algemeen directeur van het Antigifcentrum. “Een CO-vergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is daarom van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging, hoe deze kan herkennen én vooral hoe je deze kunt voorkomen”, benadrukt Dominique Vandijck.

Meer risico

“Een bijzonder gevaar schuilt in de stijgende energieprijzen en de verwoestende watersnood van een half jaar geleden”, vult Patrick De Cock (coördinator communicatie) aan. Om geld te besparen of bijvoorbeeld vocht uit muren te krijgen gaan mensen op zoek naar goedkopere of alternatieve oplossingen. Die kan bestaan uit de aankoop of het gebruik van dikwijls onveilige tweedehandstoestellen, (draagbare) generatoren of bijzetvuurtjes op gas, diesel of petroleum, toestellen die niet zijn aangesloten op een schoorsteen. Anderen proberen zich dan weer te verwarmen aan een stapeltje brandende kolen of hout. “Al deze alternatieven zijn ronduit levensgevaarlijk en als Antigifcentrum vrezen we dan ook voor een forse toename van het aantal ongevallen en slachtoffers”, besluit De Cock.

Je ruikt, ziet en proeft het niet

Koolstofmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding. Het is zeer giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het maakt elk jaar honderden slachtoffers. Daarom start het Antigifcentrum de campagne ‘Laat je niet (be)vangen door CO!’. “Vier trefwoorden zijn in deze campagne cruciaal”, zegt prof. Vandijck. “En dat zijn: controleerventileeralarmeer en reageer.”

Meer informatie

Bron: Antigifcentrum