Tips omgaan met ramadan op de werkvloer

De jaarlijkse vastenperiode van moslims, de ramadan, loopt dit jaar van 2 april tot 30 april. Door de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de ramadan dit jaar plaats in andere omstandigheden. Wat kan je doen als preventieadviseur om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen?

Tips

  • Breng in kaart welke medewerkers meedoen en laat je voorlichten door een bedrijfsarts over de mogelijke gezondheidsrisico’s.
  • Zijn er medewerkers die specifieke risico’s lopen? Spoor hen dan aan om met de bedrijfsarts te bespreken wat zij zelf kunnen doen om die risico’s te beperken.
  • Maak afspraken met je medewerkers over roosters en werktijden. Je kunt hen bijvoorbeeld de gelegenheid geven om hun lunchpauze over te slaan en in plaats daarvan eerder te beginnen of langer door te werken, zodat ze aan het begin of eind van de dag een uurtje extra hebben om te rusten.
  • Moslims die in ploegendienst werken, vinden het soms prettig om tijdens de ramadan nachtdiensten te draaien, zeker als ze ondertussen ook iets kunnen eten. 
  • Medewerkers met zwaar lichamelijk werk kun je tijdelijk lichtere taken geven. Bespreek goed met het team hoe je de werkzaamheden tijdens de ramadan onderling verdeelt. Voorkom conflictsituaties
  • Hou medewerkers die vasten een beetje in de gaten en informeer af en toe hoe het gaat. Ook daarmee toon je goed werkgeverschap en je kunt altijd nog ingrijpen, mochten er problemen ontstaan. 

Meer informatie

Bron: Arbo Unie