Dit was onze algemene vergadering

  • 28/06/2022

Op 5 mei kwam de Algemene Vergadering van Prebes voor het eerst sinds 2019 opnieuw fysiek bij elkaar. Voor velen was het een blij weerzien na de voorbije online bijeenkomsten.

Op deze bijeenkomst moesten we afscheid nemen van een aantal leden van het bestuursorgaan. Dominic Hermans (bestuurder sinds 2010), Johnny Hermans (bestuurder sinds 2016) en Bart Rassaerts (bestuurder sinds 2020). Ook van Louis Scheys (Kascommissaris) namen we afscheid. Nationaal voorzitter Peter De Wilde dankte hen namens de hele vereniging voor hun jarenlange inzet voor Prebes.

We konden echter ook enkele nieuwe gezichten verwelkomen: Eric Deneus (voorzitter Vlaams-Brabant en Brussel), Erik Remels (voorzitter Limburg) en Koen Sohier (voorzitter West-Vlaanderen). Bart D’Hondt ruilde zijn mandaat als provinciaal voorzitter in voor dat van bestuurder.

Er lag werd voorstel tot wijziging van de statuten ter goedkeuring voorgelegd aan de leden. Een eerste deel van de wijzigingen ging over aanpassingen in functie van het nieuwe wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Deze wijzigingen werden goedgekeurd.  Daarnaast stelde het bestuursorgaan voor om de voorwaarden inzake de mandaten bij te stellen, de Algemene Vergadering besloot dat er nog een aantal onduidelijkheden waren die best eerst worden uitgeklaard. Hiervoor zal het bestuursorgaan de komende tijd de nodige stappen zetten. De goedgekeurde statuten vind je terug op https://prebes.be/over-prebes.

De Algemene Vergadering keurde de jaarrekening en de begroting 2022 goed. De voorzichtigheid in 2021 zorgde ervoor dat de rode cijfers van 2020 (omwille van de pandemie) opnieuw positief waren. In deze begroting zaten een aantal nieuwigheden:

  • Activiteiten naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Prebes
  • Een bevraging van de leden
  • Budget voor een aanwerven van een innovatiemedewerker
  • Opstarten van Podcasts  

Voor het eerst sinds 20 jaar zat er in de begroting ook een stijging van het lidgeld (naar €85 in plaats van €75). De actuele situatie van toename in de levensduurte noodzaakte het bestuursorgaan om deze beslissing te nemen. Op deze manier kan de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd blijven en tegelijkertijd is het mogelijk om blijvend in te zetten op innovatie.

De Algemene Vergadering werd afgesloten met een netwerkmoment voor de aanwezige effectieve leden.