Nieuwe e-learning: Alcohol, laten we erover praten

FOD Volksgezondheid lanceert op haar platform een e-learning "Alcohol, laten we erover praten", dat huisartsen zal toelaten om schadelijk alcoholgebruik beter op te sporen en patiënten die ermee te maken hebben sneller op te vangen. 

Schadelijk alcoholgebruik

Alcoholgebruik wordt vaak gebanaliseerd in onze maatschappij, maar is niet zonder risico voor de gezondheid, ook bij matig gebruik.

Schadelijk alcoholgebruik is een etiologische factor bij meer dan 200 ziekten en trauma’s. Het is de op twee na belangrijkste risicofactor voor overlijden en invaliditeit ter wereld.

14% overschrijdt de richtlijn

De Hoge Gezondheidsraad adviseert het alcoholgebruik voor zowel mannen als vrouwen te beperken tot maximaal 10 standaardeenheden per week en om niet elke dag van de week te drinken. Toch overschrijdt 14% van de Belgische bevolking deze aanbevelingen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 8% van de mensen met een alcoholproblematiek hulp zoekt.

Thema's

Deze e-learning omvat verschillende onderwerpen zoals: de korte- en langetermijneffecten van schadelijk alcoholgebruik, (vroeg)detectie, destigmatisering, ondersteuning (inclusief medicatie), netwerken en vele andere.

Meer informatie