Veilig terug opstarten zonder legionella … praktijkervaringen

in samenwerking met  

 

Hebt je stromend water in je onderneming? Vermoedelijk wel. Dan zijn daar enkele gevaren aan verbonden, zoals de aanwezigheid van Legionella. Zéker na een langere stilstand zoals een verlofperiode, een groot onderhoud, een lockdown,…). Vroeg of laat wordt je waterdistributie-installatie terug in dienst genomen, met gevaar voor besmetting van de gebruikers… Hoe vermijdt je dit? 

In deze webinar wordt de problematiek rond legionella op een eenvoudige manier toegelicht en wordt dieper ingegaan op het heropstarten van een waterdistributie-installatie na een langere stilstand.

Provinciale Webinar

 • 05/05/2021
 • 18.30u - 19.30u
 • Gratis

Programma

 • Kort: op wie en wáár is de legionellawetgeving van toepassing?
  Legionellabesluit versus welzijnscodex
   
 • Wat is een ‘langere’ stilstand?
  Voorbeelden van shutdown (vb. Corona, collectief verlof, lek, noodsituatie…)
   
 • Wáár in de installatie kan men problemen verwachten?
   
 • Plan van aanpak voor heropstart in verschillende praktijksituaties:
  sanitaire installatie (douches), koeltorens, luchtbevochtigers, drinkwaterfonteinen, adiabatische koeling,…
   
 • Tips & tricks

 

 

Meer over de spreker Dirk Wellens:

Dirk Wellens, industrieel ingenieur en preventieadviseur niv. 1, heeft zich in de 19 jaar dienst bij Liantis externe preventiedienst ontwikkeld als expert in een aantal welzijnsdomeinen, waaronder oa asbest en legionella. 

Bij het opstellen van beheersplannen legionella voor verscheidene types van sanitaire en industriële installaties heeft hij zich een pragmatische hands-on en no nonsense aanpak aangemeten om besmettingsproblemen op te sporen en aan te pakken. Dit zowel voor sanitaire installaties (personeelsdouches in bedrijven, woonzorg centra,…) als voor industriële settings (sproeisystemen, koeltorens,…).

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan EERST WETEN, DAN DOEN. Doet men zonder weten, dan doet men dikwijls teveel en op de verkeerde plaatsen… Bij het opsporen, aanpakken en beheersen van een legionellabesmetting is het dus belangrijk ook aandacht te besteden aan technische, organisatorische en economische haalbaarheid van de toe te passen voorkomingsmaatregelen.  

  Tijdstip Programma Spreker(s)
  18:30u Inleiding
  18:35u Presentatie: Veilig terug opstarten zonder legionella … praktijkervaringen Dirk Wellens
  19:20u Q & A
  Word lid

  Word nu lid en maak gebruik van alle
  ledenvoordelen voor slechts € 75 per jaar.

  Ontvang je attest

  Preventieadviseurs, milieucoördinatoren … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Wij bieden je verschillende opties aan om jezelf bij te scholen: de Prenne, onze opleidingen, webinars en provinciale activiteiten. Hier ontvang je altijd een aanwezigheidsattest.

  Let op! Je ontvangt enkel een attest bij een live webinar deelname.