Incidentanalyse

Kijk vanuit meer dan één perspectief.
Verbreed en verdiep jouw analyse van incidenten.

 

Vier methoden voor incidentanalyse, vier perspectieven op incidenten en ongevallen.

De vier methoden: een klassieke oorzakenboom vertrekkend vanuit één gevolg, een ruimere oorzaken- en gevolgenanalyse, een episode-analyse waarbij het verloop van het incident geanalyseerd wordt, een gedragsanalyse.

In subgroepen worden incidenten op deze wijzen geanalyseerd, waarna de resultaten en de aanpak vergeleken worden. De methoden worden toegelicht, de toepassing in subgroepen wordt begeleid.

De opleiding is gericht op het aanbrengen van praktische analysevaardigheden en berust dus op oefeningen eerder dan op het doceren van theoretische kennis. De nadruk ligt op de analyse, niet op de maatregelen. Om de oefeningen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij wat voor jouw organisatie of bedrijf relevant is, worden je vooraf enkele vragen gemaild. 

Indien jouw organisatie of bedrijf wil focussen op interne incidenten, is een incompany versie van deze training mogelijk.

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


 

Interesse in een in-company opleiding?
Contacteer ons vandaag nog!

Doelgroep

De doelgroep van deze opleiding zijn preventieadviseurs en leidinggevenden die bij incidentanalyse betrokken worden.

Het programma

DAG 1

1. De klassieke oorzakenboom: kenmerken - voorbeelden - oefeningen - feedback

2. De algemene oorzaken en gevolgen analyse: kenmerken - voorbeelden - oefeningen - feedback
3. De episode-analyse: kenmerken - voorbeelden - oefeningen - feedback
4. De gedragsanalyse: kenmerken - voorbeelden - oefeningen - feedback
 5a. Verdiepende analyse: keuze uit eigen meegebrachte incidenten om te analyseren op dag 2

 

DAG 2
5b. Verzamelen van feiten en gegevens
5c. Verdiepende analyse: analyse van een case in subgroepen volgens een geïntegreerde aanpak - feedback
6. Ondersteunende concepten met verwijzing naar de oefeningen (root causes, DID, error precursors, ...)
7. Reflectie: opportuniteiten voor optimalisatie van de aanpak in je organisatie.

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

Jan De Tremerie is een actief lid van de werkgroep risicobeheersing van Prebes en bracht reeds meerdere bijdragen op Prennes.

Hij heeft een brede ervaring als Gastprofessor Risicobeheersing aan HoGent, auditeur van de organisatorische en menselijke aspecten van nucleaire veiligheid voor de sites van Doel en Tihange,  het ontwikkelen van een succesvol programma gedragsveiligheid in nucleaire context, ...

Jan is psycholoog van basisopleiding, expert in de menselijke fout en veiligheidsgedrag en beschikt over meer dan 30 jaar ervaring in consultancy met ruime internationale ervaring.

Jan De Tremerie Linked-in

Interesse in een in-company opleiding? Laat ons iets weten en wij laten de docent van de opleiding contact met je opnemen om de inhoud op maat van je bedrijf samen te stellen.

  • opleidingen@prebes.be
  • 011/28 83 43