Besluit van de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA nr. 447/14/COL van 5 november 2014 tot vaststelling van richtsnoeren voor het beheer van het systeem voor snelle uitwisseling van informatie (Rapex) uit hoofde van de artikelen 11 en 12 van Richtlijn 2

Besluit van de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA nr. 447/14/COL van 5 november 2014 tot vaststelling van richtsnoeren voor het beheer van het systeem voor snelle uitwisseling van informatie (Rapex) uit hoofde van de artikelen 11 en 12 van Richtlijn 2001/95/EG (richtlijn inzake algemene productveiligheid)

  • Rapex aanpassing voor de Europese Vrijhandelsassociatie
  • Afgekondigd: 05/11/2014
  • Gepubliceerd: 07/04/2016
  • Geografisch domein: Europa

De Europese Commissie stelt regelmatig richtsnoeren voor het beheer van het systeem voor snelle uitwisseling van informatie (Rapex) ter beschikking van de lidstaten van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). De EVA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Rapex en de richtsnoeren zijn dus van toepassing in de Europese Unie en bij uitbreiding ook in de huidige 4-EVA-lidstaten. Deze richtsnoeren zijn gericht zijn tot de nationale autoriteiten van de EVA-staten die in het Rapex-systeem als contactpunten zijn aangewezen en die verantwoordelijk zijn voor de Rapex-kennisgevingsprocedure. Rapex is het Europees alarmsysteem voor snelle uitwisseling van informatie tussen de Europese lidstaten over gevaarlijke producten met uitzondering van voedingsmiddelen, farmaceutica en medische hulpmiddelen. Nationale overheden waarschuwen het centrale contactpunt bij de Europese Commissie wanneer zij gevaarlijke producten op hun markt ontdekken. Wanneer de Europese Commissie vervolgens de informatie doorstuurt naar de andere lidstaten, kan de verkoop van het product ook in deze landen worden verboden of aan voorwaarden worden gebonden. Hierdoor wordt gegarandeerd dat alle lidstaten snel op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van producten op de Europese markt die een risico vormen voor de veiligheid van de consument. De wijzigingen in dit besluit zijn verankerd in Richtlijn 2001/95/EG van het Europees Parlement en de Raad van 3 december 2001 inzake algemene productveiligheid. In België is de productveiligheid geregeld via de wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van producten en diensten.

Dit besluit is van toepassing 20 dagen na publicatie, dit is op 27 april 2016.