Recordaantal werknemers in ziekteverlof omwille van mentale problemen

Onze mentale gezondheid ging er in 2023 op achteruit. Een op de vijf Belgen heeft het heel zwaar. Dat hoge cijfer zou te maken hebben met een toenemend gevoel van onzekerheid.

Volgens een internationaal rapport van AXA (Axa Mind Health Report 2024 gaat België erop achteruit wat betreft mentale gezondheid. De helft van de Belgen (49 procent) zegt het mentaal moeilijk te hebben. Een op de vijf worstelt ernstig. Dat heeft een impact op het privé en professionele leven. Een op de tien Belgen gaf zelf aan het afgelopen jaar een burn-out te hebben. De redenen voor de achteruitgang van de mentale gezondheid ligt volgens hetzelfde onderzoek in zowel de privé (35 procent), in de professionele sfeer (22 procent), als in de combinatie van beiden (24 procent).

“Het is niet abnormaal dat mensen in periodes van onzekerheid ook meer mentale moeilijkheden ervaren”, ​ duidt Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven en CEO van IDEWE. “Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een algemeen gevoel van onzekerheid en angst, zoals de nasleep van de pandemie, een onzekere geopolitieke toekomst, en de impact van AI op ons werk.”

En de rest van Europa?

Positief is dat Belgen, in vergelijking met inwoners uit andere Europese landen, sneller professionele hulpverlening inschakelen (52 procent versus 46 procent, het Europees gemiddelde). Dat is meer uitgesproken bij werknemers met een burn-out. 73 procent van de Belgen gaat in dat geval langs bij een medische professional, dat tegenover 51 procent van het Europees gemiddelde. De helft van de werkende Belgen heeft immers vertrouwen in de ​ ondersteuning die geboden wordt vanuit hun professionele omgeving. 

Meer Informatie

Bron: HR Square