Gevaarlijk erfgoed: asbest in collecties

Prebes Antwerpen slaat de handen in mekaar met ETWIE en FARO om een studienamiddag te organiseren rond gevaarlijk erfgoed.
We spitsen ons toe op asbest in collectiestukken en vertrekken vanuit het project "asbest in collecties" om de cultureel-erfgoedsector asbestveilig te maken.
 
Geïnteresseerd?
Schrijf je snel in voor deze boeiende studienamiddag!
 
i.s.m. en

Studienamiddag

Asbest als kankerverwekkende stof die vaak gebruikt wordt in bouwtoepassingen moeten we niet meer introduceren, maar dit gevaarlijk goedje vinden we helaas ook terug in werktuigen, textiel en machines. Hoe kunnen we medewerkers beschermen tegen blootstelling aan asbest wanneer ze met museale objecten aan de slag gaan?

Tijdens deze studienamiddag leren we hoe je asbest kan herkennen, voor welke toepassingen het materiaal werd gebruikt en in welke industriële en erfgoedobjecten je asbest kan aantreffen.
Joeri Januarius, coördinator van ETWIE zal uitgebreid toelichting geven over het project ‘asbest in collecties’ waarin volgende vragen aan bod komen:

  • Wat is een veilig en wettelijk kader waarbinnen met asbest kan worden gewerkt (verwijdering, restauratie, conservering)?
  • Wat zijn de gevolgen voor de collecties, de aanwervingen en de restauratie van de cultureel-erfgoedsector?
  • Hoe moet een aanwervings- en collectiebeleid van een museum aangepast worden om rekening te houden met de gezondheidsrisico’s en een potentieel hoge kost om het stuk veilig te kunnen conserveren?
  • Wat betekent de intrinsieke waarde van het behoud van de asbesttoepassing in het cultureel erfgoedobject?
     

Door een eenzijdig beleid van louter asbestverwijdering of ‘veilig’ opbergen in het depot verdwijnt ook het publieke besef dat asbest jarenlang veelvuldig in tal van ‘onschuldige’ toepassingen werd gebruikt. FARO zal een introductie geven over hun werking als Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed en hoe preventieadviseurs en cultuurprofessionals elkaar kunnen ondersteunen in een veiligere erfgoedsector.

Ten slotte licht Guytan Bonjean, preventieadviseur van de Stad Antwerpen een praktijkcase van het DIVA museum toe.

Deze opleiding is open voor preventieadviseurs én professionals uit de sector!

Tijdstip Programma
12:00u Onthaal deelnemers
13:00u Presentatie Joeri Januarius (ETWIE)
15:00u Introductie (film) door Julie Lambrechts en Anne-Catherine Olbrechts (FARO)
15:15u Praktijkcase Stad Antwerpen over het project Diamantlaan bij DIVA door Guytan Bonjean
16:00u Receptie en netwerking in het FOMU café
17:00u Einde
Word lid

Word nu lid en maak gebruik van alle
ledenvoordelen voor slechts € 95,00 per jaar.

We waren met 0 deelnemers!

Er waren 32 deelnemers, waarvan 32 worden getoond.

Naam Bedrijf Stad/gemeente

Ontvang je attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Wij bieden je verschillende opties aan om jezelf bij te scholen: de Prenne, onze opleidingen en provinciale activiteiten. Hier ontvang je altijd een aanwezigheidsattest.

FOMU Antwerpen

Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen