Nieuws

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Teken jij mee voor de kinderkalender?

Wist je dat we elk jaar een tekenwedstrijd organiseren voor alle kinderen van onze leden? Dit jaar is het thema 'gehoorschade door lawaai'. Zit jij al bomvol inspiratie? Wacht niet langer en stuur je tekening in!

  • 20/08/2018

41% vindt dat werknemers onvoldoende zijn opgeleid om hun werk veilig uit te voeren

In februari hebben we jouw medewerking gevraagd om deel te nemen aan de grote veiligheidsenquête. 41% van de respondenten is van mening dat werknemers niet voldoende zijn opgeleid en getraind om hun werk veilig uit te voeren. Maar liefst 1425 veiligheids- en welzijnsdeskundigen uit België en Nederland vulden de vragenlijst in.

Van arbeidsgeneesheer naar arbeidsarts

Koninklijk besluit van 27 juni 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

OiRA tool voor parken en tuinen

Op 10 september 2018 wordt ter gelegenheid van Demo Groen in het park van Laken de OiRA parken en tuinen gelanceerd. In een eerder Prebes-bericht werd melding gemaakt van de lancering van de OiRA voor de sector van de podiumkunsten. Met deze online tool kunnen kmo’s in die sector de risico’s inzake het welzijn op het werk beoordelen waarmee zij en hun personeelsleden worden geconfronteerd.

Meer veiligheid bij wegenwerken

Zomervakantie en het einde van het bouwverlof. Dat betekent traditioneel dat de wegenwerken op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen weer in een hoger tempo gaan. In totaal wordt er deze zomer nog op 12 grote werven op autosnelwegen gewerkt. Helaas brengen wegenwerken naast hinder ook risico’s met zich mee. In 2017 noteerden we 474 letselongevallen bij wegenwerken in Vlaanderen. 

Nikkelertsen: onbekende maar niet ongevaarlijke eigenschappen

Op zaterdag 11 augustus werd in Antwerpen het gemeentelijk rampenplan afgeblazen. Een lading van ca 5.000 ton nikkelsulfide-concentraat begon te smeulen over de volledige oppervlakte van een havenloods. Uit voorzorg werd een veiligheidzsone van bijna 2 kilometer rond het incident ingesteld en een 100-tal bedrijven werden geëvacueerd. Zondagnamiddag was de situatie onder controle.

Expert in brandveiligheid? Deel je kennis!

Wil jij jouw expertise in brandveiligheid delen met een publiek van voorschrijvers, brandweer, preventieadviseurs, wetenschappers, architecten en studiebureaus, gebouwbeheerders, fabrikanten en installateurs? Dien dan jouw presentatie in voor het Fireforum Congres op 20 november 2018.

Medisch attest voedselveiligheid afgeschaft

Het medisch attest voedselveiligheid wordt afgeschaft. Het 3-jaarlijkse attest werd nog steeds opgevraagd door de controleur(s) van het Federaal Voedselagentschap. Maar dit is, volgens het nieuwe KB, niet meer nodig. Het doel van dit attest was om te bewijzen dat voor personen die rechtstreeks in contact kwamen met levensmiddelen, er geen enkele medische reden hun activiteit in de levensmiddelensector in de weg staat.

Kris Peeters waarschuwt voor gebruik van hoogtewerkers als springplatform

Op verschillende festivals kan je deze zomer vanaf een springplatform op een reusachtig luchtkussen landen. Daarbij worden soms hoogtewerkers ingezet, maar dat is niet veilig, zo heeft de FOD Economie vastgesteld. Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters laat nu alle gemeenten aanschrijven, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.

6 tips voor méér werkgeluk in de zomer

De sociale media overspoelen je met foto’s van bikini’s, smeltende ijsjes, romantische zonsondergangen op exotisch stranden. Het lijkt wel alsof werkelijk iedereen in een helderblauw zwembad zit. Op een opblaasbare flamingo. Of toch op zijn minst in een hippe cocktailbar. En dat terwijl jij moet werken. Zucht!

 

Blijf op de hoogte

Welke soorten mailings wil je ontvangen?

Of volg ons via onze social media!