Externe activiteiten

De externe activiteiten bestaan uit een oplijsting van alle activiteiten in Vlaanderen. Zoals de naam al aangeeft, is er bij deze activiteiten geen tussenkomst van Prebes.

Naam activiteit Datum Informatie
Gratis webinar: 'Werk mee aan een ‘warm bedrijf’ 26/09/2022

‘Warm bedrijf’, ‘Charter mentaal welzijnsbeleid’, ‘Concrete interventies’,… Je raadt het misschien al: wij zetten met veel goesting onze ‘Werk mee aan een warm bedrijf’- rollercoaster verder. Hoor je het in Keulen donderen? Via deze link kan je het volledige proces tot nu toe bekijken. Schiet een good practice je al te binnen over mentaal welzijn? Of ben je op zoek naar concrete interventies? Geweldig, bij ons ben je aan het juiste adres! In september organiseren we een derde webinar ‘Werk mee aan een warm bedrijf’. Ditmaal zetten we in op de onderbouwing en uitwisseling van gepaste interventies voor de basisvoorwaarde ‘Communicatie’ en de pijler ‘Talenten en competenties’ van het charter mentaal welzijnsbeleid. Kies tussen maandagavond 26 september van 19u tot 20u30, dinsdag 27 september van 14u00 tot 15u30 of woensdag 28 september van 9u tot 10u30.

Meer informatie

Filmvoorstelling ‘Automotive’ 26/09/2022

Graag nodigt het Belgisch Focal point van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid u uit op maandagnamiddag 26 september 2022 (van 13:00 – 16:30) om deel te nemen aan de filmvoorstelling ‘Automotive’. Automotive vertelt het verhaal van een generatie voor wie werk als bestaansbasis niet zeker en niet identiteitsvormend is. Deze voorstelling zal doorgaan in het gebouw van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (zaal Storck). Het einde van de voorstelling zal gevolgd worden door een debat.

Meer informatie

Symposium: Nanodeeltjes in de wereld van de hulpdiensten 26/09/2022

Als we het hebben over de "nano", dan bevinden we ons in de wereld van het oneindig kleine. Nanotechnologieën en nanomaterialen worden steeds meer gebruikt in een reeks sectoren, zoals de bouw, de automobielsector, de medische sector en de informatietechnologiesector. Door de miniaturisering van technologieën zijn "geconnecteerde objecten " zoals smartphones en tablets kleiner en lichter geworden, terwijl ze tegelijk steeds krachtiger en efficiënter zijn geworden. Nanotechnologieën in de medische wereld hebben het mogelijk gemaakt medische apparatuur te miniaturiseren (minder invasief) en onderzoek te ontwikkelen naar behandelingen voor bepaalde ziekten. De huidige stand van de kennis over deze nanotechnologieën en nanomaterialen blijft versnipperd, zonder echte academische en wetenschappelijke consensus over de epidemiologische risico's en toxiciteit van de "nanowereld".

Meer informatie

Studienamiddag: Ergonomie als structurele oplossing bij fysieke belasting 29/09/2022

Fysieke belasting door het tillen van zware lasten en ongunstige houdingen zijn een belangrijke oorzaak van lichamelijke klachten. Een structurele aanpak van ergonomie kan hierop een antwoord bieden. Laat je tijdens deze studienamiddag inspireren en leer hoe je ergonomie kunt aanpakken in jouw onderneming.

Meer informatie

Opleiding ondergrondse parkeergarages 05/10/2022

Ontwerp je meergezinswoningen en/of werkplekken? Dan krijg je ongetwijfeld te maken met ondergrondse parkeergarages. Bovendien zullen die garages in de toekomst door ruimtegebrek nog veel vaker voorkomen. In deze Vitruvius-opleiding nemen we verschillende aspecten van ondergrondse parkeergarages onder de loep. We behandelen zowel het ontwerp van parkeerinrichtingen, de technische aspecten van het bouwen onder het maaiveld, de brandveiligheid van gesloten parkeergebouwen en de gevolgen inzake waterbewust bouwen. Met enkele interessante voorbeeldcases tonen we aan dat je ook in moeilijke omstandigheden en in stedelijke context ondergrondse parkeergarages kan realiseren.  

Meer informatie

 

Basiscursus: Gezonde werknemers in een gezonde onderneming. 13/10/2022

De gezondheid van je organisatie of bedrijf -ook de financiële- hangt nauw samen met die van je medewerkers. Om uitdagingen als vergrijzing, (langdurige) afwezigheid wegens ziekte en het vinden van geschikt personeel (war for talent) aan te gaan, heb je er alle belang bij om in te zetten op een preventief gezondheidsbeleid. Voorkomen is immers beter dan genezen. Werknemers die mentaal en fysiek gezond zijn voelen zich beter en presteren beter, en hebben ook een positief effect op de werksfeer in en verbondenheid met het bedrijf. Gezond Leven bundelde zijn jarenlange expertise en ervaring in een nieuwe basiscursus voor preventie-adviseurs, leidinggevenden, HR-medewerkers en andere betrokkenen bij het gezondheid- en welzijnsbeleid op het werk. In 3 dagen krijg je de nodige inzichten om een integrale aanpak voor gezondheid en welbevinden te installeren, die verder gaat dan losse acties voor de werknemers. Je maakt kennis met praktische tools om concreet van start te gaan rond thema’s als mentaal welbevinden, gezonde en duurzame voeding, beweging en (niet) roken. Sessies in groep met andere ondernemingen worden aangevuld met advies op maat van je bedrijf.

Meer informatie

VerV Ergonomiecongres 18/10/2022

Op 18 oktober 2022 organiseert VerV zijn Ergonomiecongres!
Dit zal een dag zijn die ergonomie ademt en iedereen samenbrengt. Elk kan daarbij zijn eigen programma samenstellen door te kiezen uit verschillende parallelle sessies of workshops.

Meer informatie

Slotevenement Belgische campagne "Verlicht de last" 27/10/2022

Musculoskeletale aandoeningen, of MSA, zijn fysieke gezondheidsproblemen die hun oorsprong vinden in de werksituatie: rugpijn, peesontsteking, tenniselleboog, hernia, tintelingen, krampen, beperkingen van gewrichtsmobiliteit... Ze manifesteren zich in de spieren, pezen, zenuwen en gewrichten. Alle delen van het lichaam kunnen worden aangetast: de rug, nek, bovenste ledematen (schouders, ellebogen, polsen, handen en vingers) en onderste ledematen (heupen, knieën en enkels). Ongeveer 3 op de 5 werknemers in de EU klagen over MSA. Het slotevenement van het Belgische luik van de "Verlicht de last" campagne van EU-OSHA : "Preventie van musculoskeletale aandoeningen - Goede praktijken" vindt plaats op donderdag 27 oktober 2022. Tijdens dit evenement werpt de arbeidsinspectie een blik op de aanpak van musculoskeletale aandoeningen en zullen verschillende Belgische goede praktijken voorgesteld worden, waaronder ook de Belgische laureaten van de award voor goede praktijken van EU-OSHA. 

Meer informatie

PDC Fundamentals in Industrial Ventilation 14/11/2022

ACGIH's Fundamentals in Industrial Ventilation is a course that covers both basic and advanced topics related to industrial ventilation.

Meer informatie

Awarduitreiking 'Beste eindwerk milieucoördinator A en B', 'Meest verdienstelijke milieucoördinator', jobbeurs en netwerkavond 24/11/2022

Op 24 november 2022 zet Vmx enkele actoren binnen de milieusector in de bloemetjes, maken we tijd om te netwerken en te klinken en laten we pas afgestudeerden kennis maken met werkgevers binnen de milieusector.

Meer informatie