Aanvragen voor beroepsziekten daalt

  • 01/04/2015

Het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) heeft de eerste statistieken van het jaar 2014 bekend gemaakt en deze staan dus sedert kort op de website. Een eerste vaststelling is dat er een lichte afname is betreffende het aantal aanvragen voor een beroepsziektevergoeding ten opzichte van 2013.

Tendinopathie 

Wanneer ze kijken naar het aantal eerste aanvragen uit de privésector dan zien ze dat er het afgelopen jaar 9.545 aanvragen zijn ingediend, terwijl dit er nog 10.134 waren in 2013. Het gaat hier wel om cijfers die nog steeds duidelijk hoger liggen dan het aantal aanvragen dat bij het FBZ werden ingediend voor de toevoeging van tendinopathie aan de lijst van beroepsziekten eind 2012. Alleen al in 2014 waren er 3.164 aanvragen waar een vergoeding werd aangevraagd omwille van tendinopathie.

Mannen/Vrouwen

Mannen dienen ongeveer 60% van het aantal aanvragen in, terwijl vrouwen circa 40% van de aanvragen voor hun rekening nemen. Op het moment dat ze een aanvraag indienen, zijn vrouwen gemiddeld 47 jaar, terwijl mannen reeds 52 jaar oud zijn. De aanvragers voor een beroepsziekte worden steeds jonger en het aantal vrouwen neemt proportioneel toe.

bekijk de eerste statistieken