Nieuwe bepalingen gevaarlijke stoffen van kracht

  • 01/06/2015

Vandaag 1 juni verandert Vlarem sterk door de omzetting van de CLP verordening via de Vlarem trein 2013. Het betreft hier de CLP verordening 1272/2008 waarbij CLP staat voor Classification, Labelling and Packaging of voor indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels.

Wat verandert er?

Vanaf 1 juni 2015 dienen de etiketten van zowel zuivere stoffen als mengsels aangepast te zijn aan de nieuwe gevaarsymbolen. Ook de veiligheidsfiches dienen aangepast te zijn. Tegelijkertijd wordt de opslag van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen samengebracht in rubriek 17. En is voor elk gevaarsymbool op het etiket van een gevaarlijk product een overeenkomstige (nieuwe) Vlarem rubriek van toepassing. Dit heeft natuurlijk een impact op de milieuvergunning van een onderneming. Maar wat is vergund in het verleden, blijft vergund.

Toch is het belangrijk om na te kijken wat de impact is van de gewijzigde gevaarsymbolen op de van toepassing zijnde rubrieken en overeenkomstige Vlarem II sectorale voorwaarden, zoals inkuiping en scheidingsafstanden.

Bovendien dient elke exploitant tegen 1 december 2015 te beschikken over een document dat de vertaling maakt tussen de oude en de nieuwe subrubrieken voor de opslag van zijn gevaarlijke stoffen en gassen.

lees meer op vmx.be ยป