15 tips voor actief zitten op het werk

  • 13/10/2015

Breng je ook het merendeel van de dag al zittend door? Lang stilzitten is niet goed voor de gezondheid. Hier alvast 15 tips om meer te bewegen.

15 tips

  1. Telefoneren? Doe het staand of lopend. Goed voor u, fijn voor uw collega’s.
  2. Laat chat of mail voor wat ze zijn als u iets te vragen of te bespreken hebt. Loop gewoon even langs.
  3. Neem de trap in plaats van de lift. De vijftiende verdieping wat te hoog gegrepen? Doe dan de helft met de trap en de helft met de lift.
  4. Voor iedereen die dicht bij zijn werk woont: pak de fiets of ga lekker lopen.
  5. Laat uw collega’s geen koffie voor u halen, maar loop zelf.
  6. Zorg voor afwisseling en sta voor zoveel mogelijk taken even op. Een goede verhouding per uur is een kwartier staan of bewegen op drie kwartier zitten.
  7. Neem regelmatig even pauze. Haal koffie, kijk uit het raam, schil een appel.
  8. Werk niet door tijdens de lunch. Daar is nog nooit iemand productiever van geworden.
  9. Zorg voor beweging en frisse lucht tijdens de lunch. Naar buiten, dus.
  10. Neem een korte pauze voor een paar oefeningen op de werkplek.
  11. Zorg dat bureau, stoel en scherm goed staan afgesteld.
  12. Handig, een laptop. Dan is het wel zaak extra op uw houding te letten. Dus gebruik een laptopstandaard, een los toetsenbord en een muis.
  13. Beperk het gebruik van de muis door functietoetsen.
  14. Werk af en toe staand. Leg een stapel boeken onder de laptop. Het gaat om de afwisseling: langer dan 4 uur achter elkaar staan is ook niet goed.
  15. Zitten op een zitbal zet de rugspieren aan het werk. Voorkom overbelasting en gebruik de bal maximaal 2 uur per dag.

Syntheserapport VIGeZ

In 2015 heeft het VIGeZ op basis van internationale en nationale wetenschappelijke literatuur de belangrijkste bevindingen over sedentair gedrag in een syntheserapport gebundeld. Dat rapport bevat zowel de meest recente cijfergegevens, gezondheidsrisico's als aanbevelingen. Ook voorbeelden van strategieën uit binnen- en buitenland die lang stilzitten op school, op het werk, thuis en in de publieke omgeving beperken, komen erin aan bod. Het is de eerste keer in Vlaanderen en Europa dat alle relevante wetenschappelijke informatie over sedentair gedrag gebundeld wordt.

De belangrijkste sleutelboodschappen uit dit syntheserapport zijn gebundeld in een factsheet (of aanbevelingsrapport) en bedoeld voor iedereen die direct en indirect met gezondheidsbevordering bezig is. De sleutelboodschappen worden in de factsheet ook gevisualiseerd in infographics.

Meer info