Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De impact van atypische arbeidstijden in de bewakingssector

In 2023 voerde het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (kortweg HIVA) een studie met als titel “Wat is de welzijnsimpact van atypische arbeidstijden in de bewakingssector?”.

Taal op het werk: gids van de socialprofit werkgevers

Verso, de Vereniging voor Vlaamse Social Profit Ondernemingen heeft de gids “taal op het werk” uitgegeven.

Gehoor van Belgische jongeren lijkt te verbeteren

Het gehoor van Belgische jongeren lijkt de laatste jaren te verbeteren. Bij de groep 18- tot 22-jarigen in 2023 is het aandeel jongeren met beginnende gehoorschade maar liefst 7,2% lager dan bij hun toenmalige leeftijdsgenoten in 2008. Bovendien gaan ook de +22-jarigen die tijdens hun job aan lawaai blootgesteld worden, er minder snel op achteruit, mits een goede preventieve aanpak. Dat blijkt uit een onderzoek van externe preventiedienst Liantis bij 636.268 werknemers tussen 2008 en 2023.

Verordening artificiële intelligentie in werking

De verordening kunstmatige intelligentie (AI Act) is op 1 augustus 2024 in werking getreden en heeft als doel de grondrechten, de democratie, de rechtsstaat en de duurzaamheid van het milieu te beschermen tegen kunstmatige intelligentie met een hoog risico.

 

  • 28/08/2024

20 augustus was wereldmuggendag

Elk jaar op 20 augustus wordt Wereldmuggendag gevierd. Maar waarom zouden we muggen vieren? Eigenlijk is de dag bedoeld ter nagedachtenis van de Britse arts en Nobelprijswinnaar Sir Ronald Ross.

10 jaar woningbranden in België kosten aan minstens 636 mensen het leven

De afgelopen 10 jaar telden we minstens 548 woningbranden met dodelijke afloop in België. 636 mensen kwamen om het leven, variërend in leeftijd van 0 jaar (nog niet geboren) tot 99 jaar.

  • 08/08/2024

Wind en zonne-energie overtreffen fossiele brandstoffen in de EU

In de eerste helft van 2024 hebben wind- en zonne-energie voor het eerst meer elektriciteit geproduceerd dan fossiele brandstoffen in de EU. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de transitie naar duurzame energie in Europa.

Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid

Op 5 juli 2024 verscheen richtlijn (EU) 2024/1760 inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid en tot wijziging van Richtlijn (EU) 2019/1937 en Verordening (EU) 2023/2859 in het Europees Publicatieblad.

Drastisch minder afval door herbruikbare bekers op festivals

Op festivals mogen deze enkel nog dranken geserveerd worden in herbruikbaar materiaal, met uitzondering van petflesjes en blikjes. Uit een monitoring van de OVAM blijkt dat evenementen hierdoor minder afval produceren, een vlottere opkuis hebben en de terreinen netter blijven.

Dieren, planten en organismen

De laatste tijd zijn er een aantal berichten verschenen over dieren, planten en organismen in relatie tot de arbeidsplaats. Op Prenne 71 in St-Truiden (19 september) is er een module over ISO35001, de internationale norm rond biorisicobeheer.

 

Schrijf je in voor de Prebes nieuwsbrief

Laat hier je gegevens achter!

Onze mails

Mailing Inhoud Frequentie Vb
Nieuwsbrief Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, handige downloads, ... Tweewekelijks
Vacatureflash Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld Elke donderdag
Bijscholingen Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ... Wekelijks
Starters Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld Driemaandelijks

Lees hier hoe je jouw mailvoorkeuren aanpast.