Ken jij de risico's van ondergrondse werken?

  • 15/04/2016

Gevaren detecteren en risico’s analyseren bij werkzaamheden aan bovengrondse gebouwen en installaties is voor velen een heuse opgave. Er gebeuren echter ook arbeidsongevallen door het onvoldoende beheersen van risico’s ten gevolge van ondergrondse gevaren. De tol is soms niet min, als we ons bijvoorbeeld de ramp in Gellingen herinneren.

Voor Prebes en het PCBA stof genoeg om op zoek te gaan naar oorzaken en gevolgen van deze zogenaamde ‘ondergrondse gevaren’: leidingen voor energetisch transport, vervuilde grond of grondwater en explosiegevaarlijke munitie. Ongewenste blootstelling hieraan leidt in het ergste geval tot dodelijke ongevallen. Zijn deze te vermijden? Durven wij ons wagen in deze voor ons ongewone en ietwat mysterieuze ondergrond?

7 specialisten aan het woord

  • FOD WASO Toezicht Welzijn op het Werk met een uittreksel van de toepasselijke wetgeving en lessen uit gebeurde ongevallen, geïllustreerd met fotomateriaal;
  • AIV (Agentschap Informatie Vlaanderen) recent genomineerd voor de GeoSpatial Award met hun applicatie KLIP (Kabel- en Leiding Informatie Portaal). Het KLIP decreet verplicht alle kabel- en leidingbeheerders, planaanvragen digitaal te beantwoorden via het KLIP vanaf 1 januari 2016! KLIP is effectief van toepassing voor al wie werken uitvoert op grondgebied van het Vlaams Gewest;
  • SPX Corporation Radiodetection: een wereldwijd multi-technologiebedrijf met technische oplossingen om leidingen en kabels te detecteren tegen een aanvaardbare kostprijs; 
  • AANNEMINGEN M&J BRAET NV: hun afdeling EOD (Explosieven Opruiming Dienst) heeft jarenlange expertise bij het opzoeken en uitgraven van explosieven op bouwplaatsen en op de stranden van de Vlaamse Kust. Zij presenteren de mogelijke remediërende maatregelen en werkmethodes om grondroerende werkzaamheden op munitieverdachte bouwterreinen veilig te laten verlopen.
  • DOVO (Dienst voor de Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen), Defensie België: de nietevidente nazorg van de uitgegraven munitie. Recent persbericht ‘Belga’ van 7 maart 2016: vanaf januari 2017 is een nieuwe ontmantelingsinstallatie operationeel in Langemark-Poelkapelle; 
  • EANDIS en FLUXYS zitten dagelijks met hun voeten in de grond om hun projecten gestalte te geven. Zij doen enorme inspanningen om hun preventiemaatregelen te maximaliseren. Wij delen hun ervaringen tot in de scherpste details met diverse casussen. Denk maar aan de gigantische aardgasleiding die vorig jaar in de westhoek werd aangelegd: wij maken het ‘life’ mee.

Kostprijs

De deelname aan deze studiedag is gratis. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor de voormiddag, namiddag of de volledige dag. Geïnteresseerden die geen Prebes-lid zijn, zijn eveneens hartelijk welkom. Ook hun deelname is gratis.

Lunch

Tijdens de middagpauze, kunnen de ingeschrevenen die deelnemen aan de voor- en namiddag sessie, een maaltijd gebruiken in het restaurant van het Provinciehuis. Hiervoor dient u bij de inschrijving te reserveren. Er wordt een warm middagmaal aangeboden aan een maximumprijs van 12 € inclusief drank en dessert. Betalen doet u aan de kassa van het zelfbedieningsrestaurant, cash of met Bancontact.

Meer info, programma en inschrijven »