Slechts 42% van liften in orde

  • 18/05/2016

Na één jaar controles op de modernisering van liften jonger dan 1984 blijken slechts 42% van de gecontroleerde residentiële liften in orde. Voornaamste oorzaak is dat de beheerders te laat aan de modernisering begonnen, waardoor de orderboekjes voor de bedrijven die deze moderniseringen kunnen uitvoeren overvol zitten. Eind dit jaar moeten overigens ook de liften die tussen 1958 en 1984 in dienst werden genomen, gemoderniseerd zijn.

“We raden beheerders van deze liften aan om dringend werk te maken van de moderniseringswerken. Ongevallen met liften kunnen zware gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om de mogelijke veiligheidsproblemen te evalueren en de nodige aanpassingen te doen”, benadrukt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

Controles modernisering 2015

Liften die na 1 april 1984 in dienst werden gesteld, moesten tegen eind 2014 gemoderniseerd zijn. De FOD Economie voert sinds 2015 een controlecampagne om na te gaan of de eigenaar of beheerder de nodige moderniseringswerken aan privéliften heeft laten uitvoeren (de FOD Economie controleert de liften in residentiële omgeving, de FOD Werkgelegenheid in de arbeidsomgeving).

Oudere liften

Liften die tussen 1 januari 1958 en 31 maart 1984 in dienst zijn gesteld, moeten tegen 31 december 2016 gemoderniseerd zijn. De volgende moderniseringsgolf loopt dus binnenkort af.

“We raden beheerders van deze liften aan om te starten met de moderniseringswerken. Ook zij zullen vanaf 2017 gecontroleerd worden. Bij deze liften zijn, gezien hun leeftijd, wellicht meer en grotere aanpassingen nodig”, benadrukt de FOD Economie.

Meer informatie over de modernisering van liften